Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Tasarım etkileri

Süneklik düzeyi yüksek kolonlarda, Tablo I-5.3 ve Şekil I-5.25’de verilen şartlara uyulması gerekir. Kolon donatıları bindirmeli ekleri, göreli olarak Yapı analizi sonrasında en büyük donatı alanını kombinasyon seçilerek iki eksenli eğilme ve normal kuvvet etkisi altında kolonların betonarme hesası yapılır.

Kolon donatı hesabında kullanılan hesap tesirleri (Mxd, Myd, Nd ) deprem, düşey, varsa rüzgar ve toprak yüklemelerinin kombisyonundan bulunur.  Her bir yükleme için kolonun alt ve üst düğüm noktalarında kolon donatı hesabı yapılır ve ortak mesnette itibariyle en büyük donatı alanı kullanılarak donatı seçimi yapılır.

7.3.2.1 maddesi göz önüne alınarak, kolon boyuna donatı alanı, brüt kesitin %1’den az olmasına izin verilmez.

7.3.2.2’ maddesinde belirtilen toplam boyuna donatı %6’yı aşılmaması koşulu, her bir kolonun için yarısı(%3) kontrol edilerek, toplamda %6 olacak şekilde kontrol edilir. %3 aşıldığında kolon boyutlarının attırılması talep edilir.

Kolonlarda φ14 den daha ince ve dairesel kolonlarda 6 adetten daha az donatı kullanılmaz.

Kolon ekleri göreli daha az zorlanan, kolon orta bölgesinde yapılmalı ve b kenetlenme boyu sağlanmalıdır. Yan yana bulunan donatıların kaynaklı veya manşonlu eklerinin boyuna ara uzaklığı 600mm ’den az olmamalıdır. yapılır.

Kattan kata kolon kesitinin değişmesi sebebiyle üst kat kolonu içinde kenetlenemeyen donatı kiriş veya döşeme içine en az 40  4fi ve 15. b Lb sokularak kenetlenmelidir (Şekil I-5.25 ve kenetlenenir. (TBDY, Şekil 7.2).Süneklik düzeyi yüksek kolonlarda, kolonların kirişlerden daha güçlü olma şartının sağlanmasına (sağlanmamasına) bağlı olarak, tasarıma esas olan kesme kuvveti; kiriş (kolon) kesitlerinin kapasitelerine erişmesi kabulü ile elde edilir. Bu durumda kolonlarda ü 14 rü