Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Analiz yapıldığında doğrusal statik analiz durumları program +Tasarım yapıldığında Doğrusal Statik Analizdurumları ideCAD tarafından otomatik eklenmektedir. Bunlar sırasıyla, kütle merkezinde X ve Y yön için iki tane yatay, kütle merkezinden %5 eksantrik 4 tane yatay, G ve Q olmak üzere iki tane düşey yüklemelerdir. Bu yüklemler Türk Deprem Yönetmeliğine uygun yüklemelerdir tanımlanır. Yükleme Kombinasyonları 'ndaki sabit yük ve hareketli yük etkileri, Doğrusal Statik Analiz durumunda yapılan analiz sonuçlarından elde edilir. Yükleme Durumları içerisinde Sabit yük (G), Hareketli yük (Q), Etkin kesit rijitlikleri ile gözönüne alınarak hesaplanan Sabit Yük (G'), Etkin kesit rijitlikleri ile gözönüne alınarak hesaplanan Hareketli Yük (Q') ve Düşey deprem etkisi (Ez(G)) olmak üzere düşey yüklemeler tanımlanır. Bu yükleme durumları TBDY 'ye uygun şekilde otomatik tanımlanmış yükleme durumlarıdır ve ayrıca tanımlama yapılmasına gerek yoktur. Eğer sistemde rüzgar ve  toprak ve toprak yükleri tanımlandıysa program ideCAD o yükler için de otomatik yük durumları oluşturmaktadır.

Note

Deprem etkilerinin tanımı, Modal Analiz başlığı altında bulunan Tasarım Spektrumu Analizi 'nde bulunmaktadır.

Doğrusal statik analiz ve yükleme durumları yapı ağacında Analiz klasörü altında gösterilir.

...

Bunların dışında ekstra yükleme durumlarına ihtiyaç duyulduğunda onları programda ideCAD’de tanımlamak mümkündür.

Doğrusal Statik Analiz Durumları Komutunun Yeri

...

Doğrusal Statik Analiz Durumu Diyaloğu

...

Özellikler

Yükleme adı

Image Modified

Yükleme durumunun adı girilir.

Açıklama

Image Modified

Yükleme durumunu açıklayan bir tanım yazılır.

Sabit yükleri kullan

Image Removed

Hareketli yükleri kullan

Image Removed

Hareketli yükleri işaretlerseniz örneğin döşeme üzerinde tanımlı hareketli yükler ilgili yükleme durumuna katılırlar. Deprem yüklemesi tanımlıyorsanız bu seçeneği işaretlemeyin.

Yükleme durumuna sabit veya hareketli yüklerden gelen yüklerin katılıp katılmayacağını belirleyen seçeneklerdir. Sabit yükleri kullan işaretlerseniz, ilgili yük durumuna duvar, zati ağırlıklar ve döşeme kaplama vb sabit olarak tanımlanmış yükler de katılırlar. Deprem yüklemesi tanımlıyorsanız bu seçeneği işaretlemeyin.

Betonarme dizaynında kullan

Image Modified

İlgili yükleme durumunu kullanarak hesaplanan uç kuvvetlerin betonarme dizaynında dikkate alınıp alınmayacağı bilgisidir. İşaretlenirse dikkate alınır.

Çelik tasarımında kullan

Image Modified

İlgili yükleme durumunu kullanarak hesaplanan uç kuvvetlerin çelik tasarımda dikkate alınıp alınmayacağı bilgisidir. İşaretlenirse dikkate alınır.

...