Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Özellikler ve Açıklamaları

Arka plan rengini kullan

Seçilen renk render sahnesinin arka plan rengi olarak kullanılır.

Fiziki gökyüzü kullan

Güneşin konumuna göre gökyüzünün rengini ve gün ışığının niteliğini belirler.

Panoramik arka plan imajı kullan

ideCAD Mimari kurulum klasöründe yer alan SKY klasörü içindeki resimler kullanılarak render alınır. Bu resimler tam bir küreyi (dünyayı) saracak şekilde yerleştirilir. Dolayısıyla kameranın bakış açısı hangi yöne dönerse dönsün gökyüzü sahnenin arka planında yer alacaktır.

Uzatma

Uzatma değeri değiştirildiğinde arka plan yukarıya aşağıya kaydırılabilir ve ufuk çizgisinin yeri ayarlanabilir.

Dönme

Panoramik arka planın açısını 360 ° döndürerek bulutların konumu ayarlanır.

Değerlere göre çözünürlük – X/Y Çözünürlük

Görüntülenecek resmin piksel cinsinden x ve y boyutları girilir. Çözünürlük arttıkça render boyutu artarken render süresi de uzayacaktır.

Görüş açısı

Kameranın yerini değiştirmeden render'ın bakış açısını değiştirmeye yarar. Bu özellik kamera objektifinin görüntü alabildiği açıdır. Özellikle küçük m2'li iç hacimlerde kamera hareketleri ile uygun açı yakalamaya çalışırken kamera mekânın dışına çıkmakta ve iyi bir render karesi yakalama güç olmaktadır. Bu gibi durumlarda görüş açısı değiştirilebilir.

Şekilde 1. ve 2. kameranın duvarla arasındaki mesafe aynıdır, fakat 2. kameranın görüş açısı değerinin artırılması 1. kamera ile renderda görülemeyen arka duvardaki daire içerisindeki alanı görebilme olanağı sağlar. Yani kameranın konumunun değiştirilmeden daha geniş açıyla bakabilme işlemidir. Ancak görüş açısı genişledikçe render alınacak alan sabit olduğundan (1024x768 gibi) perspektifte uzaklaşma görülür.

Dpi ve kâğıda göre çözünürlük

Seçilen kağıt boyutuna göre, alınacak render'ın optimum X ve Y çözünürlüğü otomatik belirlenir. Kâğıt boyutu ve dpi kalitesi arttıkça render'ın çözünürlüğü de büyümelidir. Düşük çözünürlükte render alıp büyük kağıtlara baskı alınmamalıdır. Bu durumda resmin baskısında bozulmalar (pikselleşmeler) olacak ve iyi bir görsel sunum elde edilemeyecektir.

Biçim

Standart biçimlerden biri ya da serbest seçeneği seçilir.

Tip

Biçimlere ait kâğıt tipleri listede yer alır.

Genişlik/Yükseklik

Standart biçimlere ait genişlik ve yükseklikler otomatik gelir ve sabittir. Serbest seçeneğinde genişlik ve yükseklik belirlenebilir.

Dpi

Baskı kalitesi olarak tanımlanabilir. Dpi değeri arttıkça fotoğraf baskının kalitesi artarken alınacak render'ın X ve Y çözünürlük boyutları da artar. Örneğin 150 dpi için A3 kâğıda baskıda optimum 1754x2480 pixel resim boyutu yeterliyken 300 dpi için 3508x 4961 pixel olacaktır.

Pozlama

Bütün resmin aydınlık seviyesini arttırıp azaltmaya yarar. Standart değer 1'dir. Değer arttıkça aydınlık seviyesi artar. 2,3,4...10 gibi sayısal değerlerle değiştirmek renklerde gerçekçi olmayan patlamalara yol açacağından 1.1, 1.2, 1.3 gibi ufak değişikliklerle adım adım deneyerek render almak daha iyi bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

Gama

Pozlamadan farklı olarak tüm resmin aydınlık seviyesini değiştirmez. Karanlık yerleri aydınlık yerlere göre daha çok aydınlatır. Girilen değer arttıkça aydınlık seviyesi de artar. Yaygın olarak kullanılan gama değeri 2.2 'dir.

Kalite

Taslaktan çok yüksek kaliteye kadar listeden render kalitesi seçilebilir. Tüm ayarlar, seçtiğiniz kaliteye göre program tarafından otomatik olarak belirlenecektir. Başlangıçta alınan deneme render'lar taslak kalitede ve düşük çözünürlükte alınıp sonuç render'lar için beklentiye göre yüksek veya çok yüksek seviyede çalışılmalıdır. Tanımlı seçildiğinde pasif durumda olan bazı ayarlar aktif duruma geçer. Bu durumda rendera ilişkin ayarları kendiniz de düzenleyebilirsiniz. 

Çimen etkisini geçici olarak devre dışı bırak

Materyale tanımlanan çimen/tüy efekti sadece alınan render için devre dışı bırakılır.

Işıma etkisini geçici olarak devre dışı bırak

Materyale tanımlanan ışıma efekti sadece alınan render için devre dışı bırakılır.

QMC örnekleme kalite çarpanı

Taslak render'dan çok yüksek kaliteye kadar 0.1 ile 1,1 arasında değişen değerler alır.  Genel render kalitesini düşürüp arttırmaya yarayan bir parametredir. Değer düşürüldüğünde kusurlu yansımaların, buzlu camın, gölge sınırlarının, materyal ve ışık ayarlarının kalitesi tümden azaltılıp düşürülür.

Ambient occlusion kullan

Ambient occlusion kullanımı, obje içindeki ve objeler arası detayları daha belirgin hale getirmeye yarar. AO örnekleme sayısı arttıkça detay kalitesi artar. AO uzaklık değeri ise ambient occlusion uygulanacak yüzeydeki etkinlik uzunluğunu gösterir.

Anti-alias

Render alınan objelerin kenarlarında çıkan kırıklıkları (testere dişi görünümünü) düzeltmek için kullanılır. Tercih edilen render kalitesine göre otomatik atanan değerler uygulanır. Düzeltme işleminin hassasiyeti arttırılmak istenirse, render kalitesi tanımlı hale getirilir. Aktif hale gelen filtre genişliğine daha büyük bir değer girilir.

...