Mod Birleştirme Yöntemi ile Hesapların Yapılması
Bina için TBDY 2018 Tablo 4.4 gereği modal analiz yöntemi ile analiz edilme zorunluluğu sonucu Mod Birleştirme Yöntemi seçilmiştir.
Bina bodrumlu bir yapı olduğundan, rijit bodrum perdelerinin üstünde yer alan üst bölüm ile bodrum katlarını içeren alt bölümün tümü için Mod Birleştirme Yöntemi’nde hesaba katılması gereken yeterli mod sayısını, kütle katılım oranı % 95, sağlamak zordur. Bu nedenle TBDY 2018 4.8.5.1’de bodrumlu binaların modal hesap yöntemleriyle hesabında iki yükleme durumlu hesap yapılır.
Bu yöntemde binanın üst bölümü ve bodrumlu alt bölümü bir arada ortak bir taşıyıcı sistem olarak modellenir ve iki yükleme durumlu hesap yapılır. Her iki yükleme durumu içinde % 95 kütle katılım oranı sağlanmalıdır.
Bina kirişsiz döşeme içeren taşıyıcı sistemden oluştuğu için üst bölüm ve bodrum katların analizinde de iki aşama mevcuttur. İlk aşama çerçeve kolonların alt ve üst uclarından mafsallı modellenmesi, ikinci aşama ise elemanların monolitik modellenmesidir.
Ek olarak Ekdışmerkezlik Etkisinin programda dinamik yöntem ile çözülmesinden dolayı her bir aşama için 4 adet modal analiz yapılmaktadır.
TBDY 2018 4.5.10.4 maddesi gereği kabuk olarak modellenen yarı rijit diyafram kabulü yapılan döşemelerde ekdışmerkezlik etkini belirlemek için tam rijit çözümde uygulanır.
Yukarıda sayılan tüm deprem yönetmeliği şartlarından dolayı bu bina için toplamda 20 adet modal analiz yapılmış ve tasarım için kullanılacak iç kuvvetler belirlenmiştir.
Üst Bölüm Analizi (Birinci Yükleme Durumu)
İlk yükleme modelinde, ortak taşıyıcı sistem modeli kurulur, yani yapının tamamı modellenir. Bodrum katların kütleleri '0' alınır ve rijitlikleri matematik modelde kullanılır, üst bölümde ise hem kütle hem rijitlikleri matematik modelde yer alır. Bu analiz sonucunda hem üst bölüm hem de bodrum kat elemanlarında iç kuvvetler elde edilir.
Öncelikle programın kullandığı sembollerle yapılan analizlerin madde özetleri aşağıdaki tabloda açıklanmıştır.
Aşağıdaki tabloda, çerçeve kolonlarının monolitik bağlandığı modelden elde edilen üst ve alt bölüm için dinamik analiz sonuçları özetlenmiştir.