Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 4 Next »

Döşeme ve kiriş elemanları için, düzgün yayılı, sabit veya hareketli yükleri, katman mantığı ile tanımlayabilir, kütüphane olarak arşivleyip istediğiniz anda herhangi bir projede tekrar kullanabilirsiniz.

Örneğin bir döşemede kullanılan herhangi bir kaplama malzemesinin tüm katmanlarını, kendi yükseklikleri ile tanımlayıp, birim hacim ağırlıklarını vererek kaplama malzemesinin toplam ağırlığı programa hesaplatılabilir ve arşive kayıt edilebilirsiniz.

Yine kiriş için örneğin bir duvar malzemenin sıvasını, kendi kalınlığını, aradaki yalıtım malzemesinin özelliğini yük olarak belirtmek mümkündür.

Programda varsayılan olarak bazı yükler tanımlanmıştır. Var olandan başka, ihtiyacınıza göre yeni yük tanımları yapabilirsiniz.

Yük Kütüphanesinin Yeri

Ribbon menüden Ayarlar sekmesi Ayarlar başlığından ulaşabilirsiniz.

Döşeme Yük Kütüphanesi

Üstteki tablo döşeme kaplama kısmının toplam ağırlığını gösterir. Yük değeri sütunu, altta tabloda girilen detaylı yük tanımlamasından otomatik hesaplanır. 

Örneğin, karo kaplamasının yük analizini yapacak olalım. Bir alttaki tabloda karonun kalınlığı, birim ağırlığı; harç  yüksekliği, harcın birim ağırlığı, tesviye betonu ve birim ağırlığı gibi karo kaplamasını oluşturan tüm bileşenler tek tek tanımlanır. Tüm satırların toplamı o katmanın tüm bileşenleridir ve üstteki tabloda görünen Yük değeri, tüm bileşenlerin ağırları toplamıdır.

Kiriş/Duvar Yük Kütüphanesi

Üsteki tablo, kirişlerde kullanılacak yükleri gösterir. Yük değeri sütunu, alttaki tabloda girilen detaylı yük tanımlamasından otomatik hesaplanır. 

Örneğin, 19 cm tuğla duvarın yük analizini yapacak olalım. Döşeme yük kütüphanesinde anlatıldığına benzer şekilde bir alttaki tabloda tuğlanın kalınlığı, birim ağırlığı, sıva kalınlığı, sıvanın birim ağırlığı gibi tuğla duvarı oluşturan tüm katmanları tek tek tanımlayabilir. Bu tabloda da o ağırlıkların toplam değeri görünür.

Kiriş tanımlarken kendi ayarlarında, kiriş duvar yükü olarak burada tanımlanmış yük değerleri seçilebilir. Ayrıca yükler, yük analizi başlığı altında raporlanır.

Hareketli Yük Kütüphanesi

Listede TS498'de göre daha önceden girilmiş hareketli yük değerleri görülmektedir. Yeni butonunu tıklayarak kendiniz hareketli yük değeri tanımı yapabilirsiniz. Değerler, döşemeler gibi hareketli yük tanımlanan elemanların diyaloglarında görülecektir.

Yeni Yük Tanımlama

Örneğin listede bulunmayan karo kaplamasının tanımı için;

  • Üstteki tabloda Yeni butonuna tıklayarak bir satır açın ve Yeni Döşeme Yük ismini, Karo Kaplama olarak değiştirin.

  • Bir alttaki tabloya geçin.

  • Yeni butonuna tıklayarak 1. satırda karonun kendisini tanımlayın: kaplamanın adı, kalınlığı, birim ağırlığını girin. Son satırda, bunların çarpımında bu katmanın ağırlığı görülür.

  • Yeni butonuna tıklayarak 2. satırda kaplamanın harcını tanımlayın: harcın adı, kalınlığı, birim ağırlığı girin. Son satırda, bunların çarpımında bu katmanın ağırlığı görülür.

  • Yeni butonuna tıklayarak 3. satırda karonun tesviye harcını tanımlayın:. harcın adı, kalınlığı, birim ağırlığı girilir. Son satırda, bunların çarpımında bu katmanın ağırlığı görülür.

  • Yeni butonuna tıklayarak 4. satırda tavan sıvasını tanımlayın: adı, kalınlığı, birim ağırlığı girilir. Son satırda, bunların çarpımında bu katmanın ağırlığı görülür.

  • Üst tabloda karo kaplama yük değeri otomatik hesaplanacaktır.

İşlem adımı

Yeni döşeme yükünün tanımlanması

1. satırda karonun tanımlanması

2. satırda harcın tanımlanması

3. satırda tesviye harcının tanımlanması

4. satırda tavan sıvasının tanımlanması

  • No labels