Lifli Polimer ile Sargılanan Elemanlarda Dayanım ve Süneklik Artışının Hesabı (FRP Hesabı)

Kolon, kiriş ve perdele güçlendirme uygulamalarından bir tanesi olan Lifli Polimer Sargı (FRP), doğrusal ve doğrusal olmayan performans analizinde kayma dayanımının ve sünekliğin artırılması için kullanılır.


SİMGELER

d = Kiriş ve kolonun faydalı yüksekliği
wf = Lifli polimer şeridinin genişliği


15.10.1. Kolonların Sarılması

15.10.1.3 – Lifli Polimer (LP) Sargı: LP tabakasının kolonların çevresine, lifler enine donatılara paralel olacak şekilde, sarılması ve yapıştırılması ile sargılama sağlanır. LP sargısı ile betonarme kolonların süneklik kapasitesi, kesme ve basınç dayanımları ile boyuna donatı bindirme boyunun yetersiz olduğu durumlarda donatı kenetlenme dayanımı arttırılır. LP sargılama ile yapılan güçlendirmelerde tam sargı (tüm kesit çevresinin sarılması) yöntemi kullanılmalı ve sargı sonunda en az 200 mm bindirme yapılmalıdır. LP sargısı dikdörtgen kolonlarda kolon köşelerinin en az 30 mm yarıçapında yuvarlatılması ile uygulanabilir. LP uygulaması üretici tarafından önerilen yönteme uygun olarak gerçekleştirilmelidir. LP ile sargılanan kolonlarda elde edilen kesme, eksenel basınç ve kenetlenme dayanımlarının artışı ile süneklik artışının hesap yöntemleri EK 15B ’de verilmektedir.

15.10.3. Kirişlerin Sarılması

15.10.3.2 – Lifli Polimer (LP) ile Sarma: LP sargılama ile kiriş sünekliğinin ve kesme dayanımının arttırılmasında tam sargı (tüm kesit çevresinin sarılması) yöntemi kullanılmalıdır. LP ile güçlendirilen kiriş kesme dayanımı EK 15B ’de verilen Denk.(15B.1) ’e göre hesaplanabilir. Süreksiz (şeritler halinde) LP kullanılması durumunda LP şeritlerin aralıkları (wf + d/4) değerini geçmemelidir. LP sargısı kirişlerde köşelerin en az 30 mm yarıçapında yuvarlatılması ile uygulanacaktır. LP ile yapılan sargılamalarda sargı sonunda en az 200 mm bindirme yapılmalıdır. LP uygulaması üretici tarafından önerilen yönteme uygun olarak gerçekleştirilmelidir.



Sonraki Konu

Kolonların Kesme Dayanımının Arttırılması