Çelik Çizimlerin Oluşturulması ve İncelenmesi

Çelik Çizim Ayarları

Genel Ayarlar

  • Beton, çelik kolon, çelik kiriş vb. objelerin kalem kalınlıkları, statik çizim esaslarına göre oluşturulur ve çıktı almaya uygun olarak çizimler hazırlanır. Dilerseniz kalem kalınlıklarını düzenleyebilirsiniz.

  • Dilediğiniz ölçek ile istediğiniz pafta boyutu ve pafta renginde çizimleri hızlıca oluşturabilirsiniz.

image-20241009-131356.png

Yazılar

  • Etiketler için çoklu seçenekler ile işaret ve ok tipi detaylarını belirleyerek farklı stillerde paftalar oluşturabilirsiniz.

  • Etiket yazı boyutları, aks çizgi tipleri ve yazı tipleri için düzenlemeler yapılabilir.

image-20240524-055531.png

Görünüş

  • Tekil ve montaj eleman çizimlerinde açık, kapalı ve otomatik olmak üzere 3 farklı opsiyon mevcuttur. ideCAD Statik’te yer alan tüm setlerde bu ayarlamalar gerçekleştirilmiş olup amaca uygun düzenleme yapılabilir.

Kat Seviyeleri

  • Kat ve kot bilgileri için gösterim şekli ve çizgi tiplerini düzenleyebilirsiniz.

Antetler

  • Siyah ve beyaz arka plan için oluşturulmuş hazır antetler tüm setlerde mevcuttur.

  • ‘Yeni oluştur’ seçeneği ile farklı antetler oluşturarak kullanabilirsiniz

Aks Çizimleri

  • Modelleme sırasında oluşturduğunuz aksları otomatik olarak seçili getirir. Aks çizimleri için pozitif ve negatif derinlik ayarlamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

Plan Çizimleri

  • Kat genel ayarları ile uyumlu kotların plan çizimleri otomatik oluşturulurken istediğiniz herhangi bir kottan da plan çizimi elde edebilirsiniz.

Tekil Eleman ve Montaj Çizimleri

Tekil Eleman Çizimleri

  • Tekil eleman ve levhalara ait ölçüler, malzeme, bulon sınıfı, uzunluk, alan ve ağırlık bilgileri ile birlikte çizimler oluşturulur.

  • Çelik çizim ayarları Görünüş sekmesinde yer alan ‘Tek parça çizimlerinde dağılım tablosunu ekle’ aktif hale getirildiğinde yer aldığı montaj bilgileri tablo halinde verilir.

Montaj Çizimleri

  • İlgili montaj parçasına ait üst ve ön görünüşlerde ölçüler detaylı verilir ve kesitler otomatik olarak oluşturulur.

  • Çelik çizim ayarları Görünüş sekmesinde yer alan ‘Montaj çizimlerinde ızgara yerleşim tablosunu ekle’ aktif hale getirildiğinde yer aldığı aks ve bağlandığı montaj numaraları listelenir.

  • Montaj elemanlarının belirlenmesinde birleşimlerde yer alan kaynaklar kullanılırken, bulonlar için birleşim menüsünden atölye bulonu kutucuğunun işaretlenmesi halinde bulonlarda montaj elemanlarının belirlenmesinde kullanılır.

Nokta Detayları ve Kolon Ankraj Çizimleri

Nokta Detayları

  • ideCAD Statik aks çizimlerinde birleşimleri; tipleri ve içeriklerine göre gruplandırır, detay numarası ile isimlendirir ve ‘Nokta Detayları’ bölümünde toplu halde çizimleri oluşturur.

  • Birleşimler; içerdikleri parametreler bakımından birebir aynı ise tek grup oluşturulur ve bir adet detay çizimi verilir.

  • ideCAD Statik birleşimlerin tasarımını gerçekleştirir, raporlar ve nokta detay çizimlerini oluşturur. Nokta detay numarası ile tasarım rapor numaralarının aynı olması sayesinde proje takibinde kolaylık sağlanır.

Kolon Ankraj Çizimleri

  • Ankraj yerleşimi; aplikasyon planı üzerinde detaylı gösterilir ve ankrajlara ait nokta detayları verilir.

Aplikasyon ve Çatı Planları

Aplikasyon Planı

Çatı Planı

Aks ve Cephe Çizimleri

Aks Çizimleri

Aks Çizimleri

Cephe Çizimleri

Makas Çizimleri

  • Makaslara ait tipik çizimler detayları ile birlikte oluşturulur.

İzometrik Çizimler

  • Yapının 3D çizimini elde edebilirsiniz.

Ruhsat Projesi Çizimleri

  • Genel Konstrüksiyon Çizimleri Tekil ve Montaj dahil seçimi yapılması halinde uygulama için gerekli tüm çizimler tek pafta halinde oluşturulur.

  • Paftalar oluşturulurken optimizasyon yapılarak en az boşluk kalacak ve paftayı verimli kullanacak düzende yerleşim yapılmaktadır.

  • Tüm çizimler; otomatik metrajlı, pafta çerçeveli ve ölçülendirmeli olarak oluşturulur. İstendiği takdirde program içerisinde 2 boyutlu düzeltme ve ekleme işlemleri yapılabilir.

CYHTYEY 2018

3.2.2 - Uygulama Projesi Çizimlerine İlişkin Kurallar

İmalat ve montaj aşamalarını kapsayan uygulama projesi çizimleri aşamalı olarak hazırlanabilir. İmalat çizimleri üretim aşamasından önce hazırlanacak ve yapı bileşenlerinin üretimi ile ilgili, yerleşimleri de dahil olmak üzere, gereken tüm bilgiler, bulon ve kaynaklara ait tip ve boyut bilgileri ile birlikte çizimlerde verilecektir. Montaj çizimleri, uygulama aşamasından önce hazırlanacak ve montaj için gerekli tüm bilgileri içerecektir.

(a) Çelik uygulama projesinde şu çizimler bulunacaktır.

(1) Çatı döşemesi ve kat döşemelerine ait, geometrik boyutları ve kotları içeren genel konstrüksiyon planları.

(2) Kolon aplikasyon (yerleşim) planları.

(3) Ankraj planı ve detayları.

(4) Yeterli sayıda cephe görünüşleri ve kesitler.

(5) Tüm yapısal elemanlara (kirişler, kolonlar, çaprazlar vs.) ait uygulama resimleri.

(6) Birleşim ve eklerin prensip detayları.

(b) Uygulama projesi çizimleri en az aşağıdaki bilgileri içermelidir.

(1) Yapı uygulama sınıfı.

(2) Pafta ölçekleri, ölçü birimleri.

(3) Tüm genel konstrüksiyon planlarında, tasarımda göz önüne alınan deprem parametreleri.

(4) Tüm çizimlerde, projede kullanılan profil ve çelik levhalar ile birleşim ve eklerde kullanılan malzeme ve bulon sınıfları, bunların karakteristik dayanımları ve kullanılacak kaynak metali ile ilgili bilgiler.

(5) Bulonlu birleşim ve ek detaylarında, kullanılan bulon sınıfı, bulon ve delik çapları, pul (rondela) ve somun özellikleri ile bulonlara uygulanacak önçekme kuvvetleri.

(6) Kesme kuvveti etkisindeki bulonlu birleşimlerde, diş açılmış bulon gövdesinin kayma (birleşim) düzlemine göre konumunun belirtilmesi.

(7) Kaynaklı birleşim ve ek detaylarında, uygulanacak kaynak türü, kaynak kalınlığı ve uzunluğu ile, kaynak ağzı açılması gereken küt kaynaklarda, kaynak ağzının geometrik boyutları.

(8) Gerekli olan durumlarda, elemanlara verilecek olan ters sehimler ile ilgili bilgiler (ters sehimin uygulanacağı yer, doğrultusu, yöntemi ve miktarı).

(9) Eleman boya bilgileri, boya uygulanmayacak elemanlar ve bölgeleri.

(10) Sürtünme yüzeyi uygulamaları ile ilgili bilgiler.

DBYBHY 2007

4.10.2. Çelik Uygulama Projesi Çizimlerine İlişkin Kurallar

4.10.2.1 - Çelik uygulama projesinde şu paftalar bulunacaktır:

(a) çatı döşemesi ve kat döşemelerine ait genel konstrüksiyon planları

(b) kolon aplikasyon (yerleşim) planları

(c) ankraj planı ve detayları

(d) yeterli sayıda cephe görünüşleri ve kesitler

(e) yapı sistemini oluşturan kolonlar ve kirişler ile çatı, yatay düzlem ve düşey düzlem çaprazlarının detay çizimleri

(f) tüm birleşim ve ek detaylar

4.10.2.2 - Binada kullanılan profil ve çelik levhalar ile birleşimlerde kullanılan bulonların cinsi ve malzeme kaliteleri ile kullanılacak elektrot cinsi bütün paftalarda belirtilecektir.

4.10.2.3 - Tasarımda göz önüne alınan Etkin Yer İvmesi Katsayısı, Bina Önem Katsayısı, Yerel Zemin Sınıfı ve Tablo 2.5’e göre belirlenen Taşıyıcı Sistem Davranış Katsayısı bütün genel konstrüksiyon paftalarında belirtilecektir.

4.10.2.4 - Bulonlu birleşim ve ek detaylarında, kullanılan bulon cinsi, bulon ve delik çapları, rondela ve somun özellikleri ile bulonlara uygulanacak öngerme kuvveti belirtilecektir.

4.10.2.5 - Kaynaklı birleşim ve ek detaylarında, uygulanacak kaynak türü, kaynak kalınlığı ve uzunluğu ile, kaynak ağzı açılması gereken küt kaynaklarda, kaynak ağzının geometrik boyutları verilecektir.

TBDY 2018

9.13.2. Çelik Uygulama Projesi Çizimlerine İlişkin Kurallar

9.13.2.1 - Çelik uygulama projesinde şu çizimler bulunacaktır.

(a) Çatı döşemesi ve kat döşemelerine ait genel konstrüksiyon planları.

(b) Kolon aplikasyon (yerleşim) planı.

(c) Ankraj planı ve detayları.

(d) Yeterli sayıda cephe görünüşleri ve kesitler.

(e) yapı sistemini oluşturan kolonlar ve kirişler ile çatı, yatay düzlem ve düşey düzlem çaprazlarının detay çizimleri.

(f) tüm birleşim ve ek detayları.

9.13.2.2 - Bina çelik konstrüksiyonunda kullanılan profil ve levhalar ile birleşimlerde kullanılan bulonların cinsi ve malzeme kaliteleri ile kullanılacak elektrot cinsi ve karakteristik çekme dayanımı bütün paftalarda belirtilecektir.

9.13.2.3 - Tasarımda göz önüne alınan Bina Kullanım Sınıfı (BKS), Deprem Tasarım Sınıfı (DTS) ve yerel zemin özellikleri ile Tablo 4.1’e göre belirlenen taşıyıcı sistem davranış katsayısı, R ve dayanım fazlalığı katsayısı, D bütün genel konstrüksiyon paftalarında belirtilecektir.

9.13.2.4 - Bulonlu birleşim ve ek detaylarında kullanılan bulon cinsi, bulon ve delik çapları, rondela ve somun özellikleri ile bulonlara uygulanacak önçekme kuvveti ve sürtünme yüzeyi ile ilgili bilgiler verilecektir.

9.13.2.5 - Kaynaklı birleşim ve ek detaylarında, uygulanacak kaynak türü, kaynak kalınlığı ve uzunluğu ile, kaynak ağzı açılması gereken küt kaynaklarda, kaynak ağzının geometrik boyutları, altlık levhası ve kaynak ulaşım deliği detayları verilecektir.

9.13.2.6 - Ankraj detaylarında uygulanacak ankraj çubuğunun özellikleri, çubuk ve delik çapları, ankraj uzunluğu ile ilgili bilgiler verilecektir.

ideCAD WREP

  • ideCAD Statik projelerinizi ideCAD Wrep ile açarak, geleneksel 2 boyutlu programlarla çalışmanıza gerek kalmadan çizimlerinizi düzenleyebilir, detaylandırabilir ve çıktıya hazır paftalar oluşturabilirsiniz.

  • İstendiğinde sıfırdan çizim yapabilmeniz için, çizgi odaklı çalışan CAD programlarından tanıdığınız tüm 2 boyutlu çizim araçları da mevcuttur.

  • Ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bu yazılım ile otomatik oluşturulan paftalarda düzenleme yapabilir, kullanıcı tanımlı özelleşmiş paftalarda oluşturabilirsiniz.

Export / Import Özellikleri

  • Projelerin %100 AutoCAD uyumlu DWG formatında okunmasına ve kaydedilmesine olanak veren ideCAD’de, 2 boyutlu mimari çizimler import edilerek altlık olarak kullanılabilir.


Sonraki Konu

Kesit ve Görünüş