TBDY 2018

TBDY 2018'e göre değişen analiz ayarları detaylı olarak anlatılmıştır.

TBDY 2018 Seçenekleri Sekmesi

image-20241007-102855.png

Özellikler

Özellikler

TBDY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazı

image-20240509-115311.png

TDBY 2018'e özel parametrelerin adım adım belirlendiği analiz ayarları sihirbazını ekrana getirir. Sihirbaz ekranında, Deprem düzeyi, zemin sınıfı, tasarım spektrumları, bina kullanım sınıfı, deprem tasarım sınıfı, yapı kotları, bina yükseklik sınırı, taşıyıcı sistem tipi, döşeme tipi, süneklik düzeyi ve kullanılacak R katsayısı değerlerini sırayla verebilirsiniz.

İşlemin sonunda seçilen parametrelere göre deprem bölgesi, süneklik düzeyi, dayanım fazlalığı katsayısı v.b değerler bu sekmede otomatik değişir.

Bina önem katsayısı

 Bina önem katsayısı değeri, binanın kullanım amacına göre listeden seçilir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir

Ek dışmerkezlik oranı

Analiz sırasında kullanılacak dış merkezlik oranı yüzdesel olarak verilir.

Taşıyıcı sistem davranış katsayısı (R) X

X yönü için taşıyıcı sistem davranış katsayısı değeridir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir.

Taşıyıcı sistem davranış katsayısı (R) Y

Y yönü için taşıyıcı sistem davranış katsayısı değeridir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir.

(4/5)R uygula

Perde devrilme momentlerinin sınır değerlerinin sağlanmaması durumunda, ilgili yöndeki kutucuk işaretlenerek, girilen R katsayısının yerine, (4/5)R kadar alınıp analizde kullanılmasını sağlar. İlgili yöndeki kutucuk işaretlendikten sonra analizin tekrarlanması gereklidir.

Dayanım fazlalığı katsayısı (D) X

X yönü için dayanım fazlalığı katsayısı değeridir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir

Dayanım fazlalığı katsayısı (D) Y

Y yönü için dayanım fazlalığı katsayısı değeridir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir

4.8.5 modal hesap yöntemleri ile bodrumlu binaların hesabı

İki yükleme durumu veya tek yükleme durumu hesap yönteminden birini seçiniz.

Dışmerkezlik için rijit diyafram modelini kullan

Dışmerkezlik etkisinin hesaplanması için rijit diyafram kabulü ile yapılan kütle modelidir.

Kütleleri & kuvvetleri yarı rijit diyaframa eksantrik olarak dağıt (ASCE)

Dışmerkezlik etkisinin hesaplanması için yarı rijit diyafram kabulünde tanımlanan kütlelerin +%5 -%5 ekdışmerkezlik oluşturacak şekilde dağıtılması ile yapılan kütle modelidir.

Bina sistemi

Yapı taşıyısı sadece betonarme elemanlardan oluşuyorsa Betonarme, sadece çelik elemanlardan oluşuyorsa Çelik, betonarme ve çelik elemanlardan oluşuyorsa Çelik+Betonarme seçeneği işaretlenir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir.

Süneklik düzeyi

Bina, süneklik düzeyi yüksek olarak yapılacaksa, yüksek, bina tasarımı Süneklik düzeyi sınırlı olarak yapılacaksa, sınırlı, süneklik düzeyi karma yapılacaksa, karma seçeneği işaretlenir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir

Gevrek malzemeden yapılmış dolgu duvarların ve çerçeve elemanların yapıya bağlantısı

Gevrek malzemeden yapılmış boşluklu veya boşluksuz dolgu duvarlarının ve cephe elemanlarının çerçeve elemanlarına, aralarında herhangi bir esnek derz veya bağlantı olmaksızın, tamamen bitişik olması durumunda 1. seçenek,

Gevrek malzemeden yapılmış dolgu duvarları ile çerçeve elemanlarının aralarında esnek derzler yapılması, cephe elemanlarının dış çerçevelere esnek bağlantılarla bağlanması veya dolgu duvar elemanının çerçeveden bağımsız olması durumunda 2. seçenek işaretlenir.

Verilen seçeneğe göre belirlenen sınıra göre göreli kat ötelemeleri yapılır.

Deprem yer hareketi düzeyi

Binanın bulundu konuma göre seçenek işatlenir. TDBY 2018 Analiz Ayarları Sihirbazında seçilen parametrelerden biridir ve sihirbaz kullanıldığında bu satır otomatik yenilenir.

4.3.2.4 maddesini tüm perdeli sistemlere uygula

DTS1, 1a, 2, 2a olan binalarda perde momentleri ile ilgili kontrollerin sağlanmaması durumunda R katsayısı değerinin (4/5)R alınarak hesapların yapılmasını sağlar.

Kolon kiriş kesme güvenliğinde konsol kirişleri dikkate al

Bu seçenek, kolon-kiriş kesme güvenliği kontrolünde konsol kirişlerin dikkatte alınıp alınmayacağı belirtir. İşaretlenirse, bir kenarı boş, diğer kenarı kolona oturan kirişlerin kolon mesneti, kolon-kiriş kesme güvenliğine girer, işaretlenmezse bu elemanlar kontrole sokulmazlar.

Kolon kiriş kesme güvenliğinde basit kirişleri dikkate al

Bu seçenek, kolon-kiriş kesme güvenliği kontrolünde konsol kirişlerin dikkatte alınıp alınmayacağı belirtir.

Perde devrilme momenti hesabında 1/3 şartını sağlamayan bağ kirişlerinin de (Nv) katkısını dikkate al

Seçenek işaretlenirse, perde devrilme momenti kontrolünde, bağ kirişi bağlılık şartını sağlamayan kirişlerin de kesme kuvvetlerini dikkate alınır.

(TBDY 2018 7.5.2 vb.) Sünek yapı maddelerini rijit bodruma uygula

Yönetemelik kapsamında verilen süneklik düzeyi koşullarının rijit bodrum kat olarak belirtilen katlarda uygulanıp uygulanmayacağını belirleyen seçenektir. Seçenek işaretlenirse söz konusu maddeler rijit bodrum kattaki elemanlara uygulanır. Maddelerin rijit bodrum katlarında uygulanmasını istemediğiniz durumlarda seçeneği iptal edebilirsiniz.

Döşeme gerilme kontrollerini yap (7.11.3 - 7.11.5)

Seçeneği işaretlenerek döşeme gerilme kontrolleri yapılır.

Güçlü kolon kontrolünde konsol kirişleri dikkate al

Bu seçenek, güçlü kolon kontrollerinde, kolona bağlanan konsol kirişlerin dikkatte alınıp alınmayacağı belirtir.

Tasarım Spektrumu - TBDY 2018 Sekmesi

Spektrum fonksiyonunda kullanılan parametreler, sihirbaz ile belirlenebilir, sihirbaz kullanıldığında bu satırda bulunan parametreler otomatik yenilenir. Ayrıca diyalogda bulunan parametreler değiştirilebilir.

Sihirbazın etkin olmadığı yönetmeliklerde, spektrumunun parametreleri manuel olarak ayarlanır.

Özellikler

Özellikler

Spektrum eğrisi

Diyalogda yapılan seçimlere göre yatay ve düşey elastik tasarım spektrumları oluşturulur.

Fonksiyon adı

Bir tanım girilir.

Spektrum çapanı

Spektrum çarpanı değeri girilir.

Ss

Kısa periyot harita spektral ivme katsayısı (boyutsuz) girilir.

SDS

Kısa periyot tasarım spektral ivme katsayısı girilir.

S1

1.0 saniye periyot için harita spektral ivme katsayısı (boyutsuz) girilir.

SD1

1.0 saniye periyot için tasarım spektral ivme katsayısı girilir.

Fs

Kısa periyot bölgesi için yerel zemin etki katsayısı.

F1

1.0 saniye periyot için yerel zemin etki katsayısı.

Haritadan Parametreleri Al

AFAD Haritasından paramatleri okuma işlemi için butona basıldığında ideCAD 3 aşamalı bir sihirbaz çalıştırır. Sihirbazda sırasıyla deprem yer hareketi düzeyi, zemin sınıfı ve tasarım spektrumu için haritadan nokta seçilmesini sağlayacak arayüz ekrana gelir.  Sihirbaz sonlandırıldığında parametreler otomatik okunur.

Deprem yer hareketi düzeyini seçiniz ve ileri butonunu tıklayınız.

Yerel zemin sınıfını seçiniz ve ileri butonunu tıklayınız.

Yapıya ait koordinat bilgileri ve spektrum bilgileri bu adımda girilir.

Haritadan nokta seç tıkladığında harita ekrana gelecektir. Yapının bulunduğu nokta, haritadan işaretlendiğinde, yapının koordinat bilgileri, enlem ve boylam kutucuklarına otomatik olarak eklenecektir. Daha hassas ver girişi için ayrıca enlem ve boylam kutucuklarına koordinat bilgileri doğrudan yazılabilmektedir.

Çevrimiçi tıklandığında, e-devlet üzerinden giriş yapabilecek sayfa ekrana gelecektir. Bu sayfada AFAD haritasına ulaşılıp raporlama menüsünden DD-2 ve DD-3 deprem yer hareket düzeyleri için diyalogda istenen bilgeler temin edilir. Bu bilgiler sihirbazda ilgili kutucuklara yazılır.

Çevrimdışı tıklandığında enlem boylam kutucuğunda koordinatlara göre ideCAD DD-2 ve DD-3 sütunlarını otomatik doldurulur.

İleri butonu tıklanarak Sonuç adımına geçilir ve ortadaki buton tıklanarak diyalog kapatılır.

Diyalogda verilen bilgiler kullanılarak tasarım spektrumu ideCAD tarafından otomatik oluşturulur.

Zemin sınıfı

Spektrum eğrisini belirleyen yerel zemin sınıfları yapınızın oturduğu zemine göre belirlenir. Seçilen zemin sınıfına göre spektrum eğrisi yenilenir.

Tanımlı

Dinamik hesapta kullanılacak ve yerel zemin sınıfına göre belirlenen spektrum karakteristik periyotları, deprem yönetmeliğinde zemin cinsine göre belirlenen değerlerin dışında herhangi bir tanımda da tariflenebilir. Bu satır işaretli ise TA ve TB satırlarına yazılan değerlerden elde edilen değerlere göre spektrum eğrisi belirlenir.

Tanımla

Deprem yönetmeliğinde zemin cinsine göre belirlenen spektrum eğrisi dışında herhangi bir eğri tanımlamak için kullanılır. Bu satırı işaretleyip, Tanımla butonuna basarak istediğiniz tanımı yapabilirsiniz.

Lamda katsayısı

DD-2 ve DD-3 deprem parametrelerine bağlı olarak otomatik hesaplanan ve göreli kat ötelemelerinin sınırlandırılmasında kullanılan Lamda katsayısı bilgi amaçlı bu satırda gösterilmektedir.

Yük Güvenlik Sekmesi

Özellikler

Özellikler

Zati yük faktörü

Zati yüklerin ne kadar arttırılacağını belirleyen değer girilir.

Hareketli yük faktörü

Hareketli yüklerin ne kadar arttırılacağını belirleyen değer girilir.

Ak hesabı için duvar birim ağırlığı

Komşu katlar arasında dayanım düzensizliği belirlenmesinde kullanılan Ak değerinin hesabı için gerekli duvar birim ağırlığı girilir.

B1 düzensizliği kontrolünde alt kat Ak değerini üst katla aynı kullan

Seçenek işaretli ise en alt katın Ak değeri bir üst katla aynı alınacaktır. Ak değerini bir üst katla aynı alınmasını istemiyorsanız, “Analiz” menüsü altındaki “Kat parametreleri” diyalogunda Ak değerini kendiniz tanımlayabilirsiniz.

TS500 yeniden dağılım maddesini uygula

İşaretlenirse, sistem çözüldükten sonra yeniden dağılım maddesi sisteme uygulanır. İşaretlenmezse uygulanmaz.

TS498 Hareketli Yük Azaltma Maddesini Uygula

İşaretlenirse Hareketli Yük Azaltma koşulları uygulanır. İlgili maddeye göre; en az üç kattan fazla yük taşıyan yapı elemanlarının hesaplanmasında, her kat hareketli yükün toplanarak sonucun belirli kaideler içinde azaltması mümkündür. Azaltma miktarları veya ona bağlı olarak eksiltme değerleri yönetmelikte, konut, büro ve işhanları için farklı, hafif çalışma yapılan işyerleri, atölyeler, imalathaneler ve mağazalar için ayrı olarak çizelge olarak verilmiştir. Yapının kullanım amacına göre ilgili seçenek işaretlenir.

% eksiltme değeri :

a) Konutlarda, bürolarda ve işhanlarında %20'den %80'e kadar

b) Hafif çalışma yapılan işyeri, atölye, imalathane ve mağazalarda %10'dan %40'a kadar uygulanır.

Yumuşak kat tanımlama kriteri

Seçilen seçeneğe göre yumuşak kat kontrolünde kullanılan sınır değeri değişir.

Çelik Tasarım Seçenekleri Sekmesi

Özellikler

Özellikler

Bulon grubu analiz yöntemi

Eksantrik kuvvet etkisine maruz kalan birleşimlerde iki ana hesap yöntemi olan elastik yöntem veya ani dönme merkezi yöntemleri kullanılabilir. Uygulanmak istenen seçeneği tıkayınız.

Kaynak analiz yöntemi

Eksantrik kuvvet etkisine maruz kalan birleşimlerde iki ana hesap yöntemi olan elastik yöntem veya ani dönme merkezi yöntemleri kullanılabilir. Her iki yöntemin tasarım felsefesi olarak farkları ve kullanılan birleşim tiplerindeki verimlilik oranlarına göre seçiminizi tıklayarak belirleyiniz.

Göreli kat ötelemesi limit artımı (4.9.1.5)

TBDY 4.9.1.5 'e göre deprem yüklerinin tamamının moment aktaran çelik çerçevelerle taşındığı tek katlı binalar için kullanılabilecek göreli kat ötelemesi limit değerinin artış oranıdır. Bu değer 4.9.1.5 'e göre en çok %50 yapılabilir.

Tüp kesitlerde tasarım et kalınlığını azalt

Tüp kesitin AISC tarafından öngördüğü üretim aşamasında kesit kayıplarını gözönünde bulundurmak için kullanıcı tarafından seçilebilir.

Diğer Sekmesi

Özellikler

Özellikler

Rapor alırken uygunluk kontrolü yap

Rapor alınırken yönetmelik açısından uygunluk koşulları listelenmek isteniyorsa, işaretlenir. Seçenek işaretlenmezse, ideCAD,  olumsuzluk durumlarını raporun başında projeciye bildirmeyecektir.

Obje isimlendirmesi

Eleman isimlendirmenin nasıl olacağı seçilir. Bu kısımda belirlenen seçenek ile kat parametrelerinde girilen kat indisi beraber kullanılır. Örnek verilecek olursa, kat parametrelerinde girilen kat indisi 1 olsun. İsimlendirme olarak da K101 seçeneği işaretlensin. S1 ismi S101 olarak dikkate alınacaktır. Kat genel parametrelerinde indis girilmeseydi S01 olacaktı. İsimlendirmede K1001 seçeneği işaretli ise, S1 ismi S1001 olarak dikkate alınacaktır. Kat genel parametrelerinde indis girilmeseydi bu isimlendirme S001 şeklinde olacaktı.

Biçim

Obje isimlendirmesinde biçimin ve kat-eleman sıralamasının nasıl olacağı açılan listeden seçilir.

Kat indislerini temelde de kullan

Kat parametrelerinde girilen kat indisleri temelde de kullanıır.

Statik malzeme isimlendirmesi

Raporlarda görünecek donatı malzemesi isimlendirmesinin nasıl olacağı seçilir.

Çevresel etki sınıfı

TS EN 206'a çizelge 1'e göre çevresel etki sınıfı listeden seçilir. Seçilen sınıfa göre düzenlenen bilgi çizim detaylarında verilen antetlerde belirtilir.


Sonraki Konu

TDY 2007