Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Kullanıcı özelleştirme ile kendi düzenini programa yansıtabilir. Toolbarları ve menüleri istediği gibi düzenler. Yeni toolbar oluşturabilir, ikon ekleyebilir veya çıkartabilir. Menülere komut ekleyebilir veya çıkartabilir.


Özelleştir Komutunun Yeri

Özelleştirme işlemi Özelleştirme diyaloğunda yapılır. Kullanıcı Özelleştirme diyaloğunu iki şekilde açabilir.

  • Araçlar/Özelleştir/Özelleştir tıklar.

  • Herhangi bir toolbarın üzerinde farenin sağ tuşuna basar. Açılan menüden Özelleştir satırını tıklar.

  • Diyalogda beş sekme bulunmaktadır.

Komutlar Sekmesi

Bu sekmede komutlar menü düzenine göre kategorilere göre ayrılmıştır. Ayrıca tüm komutların listelendiği Tüm Komutlar kategorisi de bulunmaktadır.

Seçilen kategoriye göre sağ tarafta komutlar otomatik değişmektedir. Komutlara tıklandığında “Açıklama” bölümünde komut hakkında bilgi verir.

Araç Çubuklar (Toolbarlar) Sekmesi

Toolbarlar bu sekmede listelenir. Listede bazı toolbarlar işaretlidir. İşaretli olan toolbarlar programda görünür. Aksi durumda görünmez.

Ayrıca programda otomatik toolbar yönetimi de vardır. Çalışılan komuta göre yüzer toolbarlar otomatik görünür, bazıları görünmez. Örneğin kolon komutundayken Kolon yüzer toolbarı program tarafından açılır. Komuttan çıktıktan sonra kapatılır.

Kullanıcı toolbarları istediği zaman açar, istediği zaman kapatır.

Yeni butonu ile yeni toolbarlar oluşturulabilir.

Sil butonu ile toolbar silebilir.

Kullanıcı yeni bir toolbar tanımlamak için Yeni butonunu tıklar ve bir isim verir. Toolbar önce ikonsuz oluşturulur. Kullanıcı komutlar sekmesine geçer. Kategori seçer. Kategoriye göre listelenen komutlardan istediği ikonu sürükleyip, yeni toolbara bırakır.  Aynı işlemi diğer komutlar için de yapabilir.

İkonlar mevcut toolbarlara veya menülere de sürüklenip bırakılabilir.

Özelleştirme diyalogu açıkken ikon veya menü üzerinde farenin sağ tuşuna basılırsa bir menü açılır. Bu menüde şu komutlar bulunmaktadır.

Sil: Tıklanan komutu menüden veya toolbardan çıkartır.

Resim: Toolbarda komutun ikon olarak görünmesini sağlar.

Yazı: Toolbarda veya menüde komutun yazı olarak görünmesini sağlar.

Resim ve Yazı: Toolbarda veya menüde komutların hem yazı olarak hem de ikon olarak görünmesini sağlar.

Yeni Grup Başlat: Menüye veya toolbara ayırıcı koyar.

Toolbarlar sekmesinde “Yardımları Göster” işaretli ise toolbarda bir süre herhangi bir ikonun üzerinde beklenince oluşan yardım görülebilecektir.

Toolbarları taşımak için toolbarı sürükleyip istediğiniz yere bırakın. Toolbarın kenarlarını çekiştirerek toolbarı farklı boyutlara getirebilirsiniz.

Klavye Sekmesi

Klavye sekmesinde tüm komutların listesi kategoriler halinde ekrana gelir. Kullanıcı istediği komutu seçer. Açıklama kısmında komut hakkında bilgi verir. Mevcut tuşların altında tanımlanmış kısayol varsa gösterilir. Klavyeden atamak istediği tuş veya tuşlara basılır. Atanan kısayol tuşunun başka komutta tanımlı olup olmadığı bilgisi, yeni kısayol tuşuna basın bölümünün altında verilir. Klavye sekmesinde bulunan Sıfırla butonu kısayolları varsayılan durumuna döndürür. Sil butonu is atanan bir kısayolu iptal eder.

Menü  Sekmesi

Menülerin gösterim şekillerine ait özellikler yer almaktadır.

Seçenekler Sekmesi

Menülerin gösterim şekillerine ait özellikler yer almaktadır.

  • No labels