Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Version History

Version 1 Next »

Uzay ayarlarını ekrana getirmek için:

  • Çelik menüsü altında bulunan Uzay Kafes ikonunu tıkladıktan sonra açılan yardımcı toolbardan  Ayarlar ikonunu sol tuş ile tıklayınız.

  • Uzay Kafes Ayarları diyaloğu ekrana gelecektir.

  • Ayarlar diyaloğunda istediğiniz ayarları yapınız.

  • Tamam butonunu tıklayınız.

  • Yapılan ayarlara göre uzay kafes çizimini gerçekleştiriniz.

Yapılan ayarlar çizilecek makaslar için geçerlidir. Daha önceden çizilmiş uzay kafesin ayarlarını değiştirmek için;

  • Ayarları değiştirilecek makası çift tıklayınız.

  • Ayarlar diyalogu ekrana gelecektir.

  • Gerekli değişikleri yapınız ve Tamam butonu tıklayarak diyalog kapatınız.

  • Yapılan değişiklikler seçilen uzay kafese uygulanacaktır.


Izgara Ayarları

Verilen şekle göre değerleri tanımlayın.  Kolon, uzay kafes çizerken tıklayacağımız ilk iki noktanın doğrultusudur. Eğer çizilmiş bir uzay kafesin ayarlarını söz konusuyla, çizerken verilen ilk iki noktanın yönü, kolonu ifade eder, diğeri satırı ifade eder.

Izgara ayarları :Kolon uzunluğunu, kolon sayısını, satır uzunluğunu, satır sayısını giriniz.

Baş aşağıya, baş yukarıya : Kafesin yönünü değiştirir.

Kesit yükle : Uzay kafesin profilini listeden seçin. Kullanılacak profil listede bulunmuyorsa Kesit Yükle butonu ile kütüphaneden yeni bir profil yükleyebilirsiniz.

Biçim Ayarları

Bu sekmede uzay kafesin tepe noktasının yeri, yüksekliği ve uzay kafesin eğrisel veya düz forma olup olmayacağı seçenekleri bulunmaktadır.

Tepe noktası yeri, satırda, kolonda : Tepe noktasının bulunacağı düğüm noktasının yerini, düğüm noktasının sayısı olarak verin. Vereceğiniz değer, satırda ise, satırda, kolonda ise kolonda seçeneğini işaretleyiniz.

Tepe yüksekliği : Tepe noktasının yerini belirledikten sonra, bu değer, söz konusu noktanın kafes tabanından itibaren yüksekliğini ifade eder.

Yükseklik: Uzay kafesin alt başlık ile üst başlık arasındaki mesafedir.

Şekil : Uzay kafes, düz olacaksa düz, eğrisel formda olacaksa eğrisel seçeneğini işaretleyiniz.

Görünüm

Eleman Adı: Uzay kafesin planda, raporlarda ve çizimlerde görünen adıdır.

Renk: Uzay kafes kenar çizgilerinin rengidir. Farenin sol tuşu ile tıklanıp tuş basılı tutularak açılan renk paleti üzerinde kaydırılır. İstenen rengin üzerine gelindiğinde tuş bırakılır. Renk kutucuğu seçilen renge dönüşür. Shift tuşu ile birlikte tıklanırsa, ilgili rengin kalem kalınlığı ayarlanabilir.

Materyal: Uzay kafesin katı modelde  üzerine kaplanacak materyal seçilir. Makas, seçilen materyal ile kaplanır ve katı modelde bu şekilde görüntülenir. Farenin sol tuşu ile aşağı ok butonu üzerine tıklanır. Açılan materyal listesinden uygun materyal seçilir.

Gerçek Doku Uzunluğu: Doku uzunluğu girilir. Örneğin; 1 metre girilirse seçilen materyal dokusu genişliği 1 metre olarak alınır ve seçilen obje üzerine kaplanır. Dokunun kare şeklinde olduğu düşünülürse obje yüzeyleri 1x1 ebadında dokular yan yana dizilerek kaplanır.

Ad yazısı Yükseklik, Renk ve Yazı tipi: Uzay kafes adı yazısının yüksekliği girilir. Renk kutusu farenin sol tuşu ile tıklanıp tuş basılı tutularak açılan renk paleti üzerinde kaydırılır. İstenen rengin üzerine gelindiğinde tuş bırakılır. Renk kutucuğu seçilen renge dönüşür. Shift tuşu ile birlikte tıklanırsa, ilgili rengin kalem kalınlığı ayarlanabilir. Hemen alttaki buton tıklanırsa, Yazı Tipi Ayarları diyalogu açılır. Bu diyalogdan Kolon Ad Yazısı, yazı tipi ayarlanır.

Yazı yerleşimi : Uzay kafes isminin makasa göre yazılacağı konumu diyalogdaki şekle göre belirleyin. Program uzay kafes oluşturulduğunda seçilen konuma göre elemanın adını yerleştirecektir.

Boyut X/Boyut Y: Uzay kafes ad yazısının kiriş sağ üst köşesine göre X ve Y koordinatları girilir. Boyut X değeri pozitif olursa boyut yazısı sola, negatif olursa sağa kayar. Boyut Y değeri pozitif olursa boyut yazısı yukarıya, negatif olursa aşağıya kayar.

  • No labels