Mod birleştirme yöntemi ile deprem hesabı, taşıyıcı sistem elemanları ve kütlelere göre otomatik yapılır.
Mevcut yapıların değerlendirilmesinde kullanılacak deprem hesabında Ra = 1 alınmaktadır.
İç kuvvetler ve kapasiteler hakim modda elde edilen iç kuvvet yönleri esas alınarak otomatik hesaplanmaktadır.
Mevcut binaların Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım (ŞGDT) kapsamında deprem hesabı doğrusal yöntem ile yapılıyor ise TBDY Bölüm 4.8.2 'de belirtilen Mod Birleştirme Yöntemi uygulanmaktadır. Mod birleştirme yönteminin detaylı açıklaması TBDY Bölüm EK 4B 'de verilmiştir.
Mevcut binaların değerlendirilmesi kapsamında mod birleştirme yöntemi uygulanırken Deprem Yükü Azaltma Katsayısı Ra(T)=1 olarak alınır. Bu sayede mod birleştirme yönteminde tipik bir n 'inci titreşim modu için herhangi bir davranış büyüklüğü (yerdeğiştirme, göreli kat ötelemesi, iç kuvvet bileşeni) aşağıdaki bağıntı ile bulunmaktadır.
SaR(T) Yatay elastik tasarım spektrumu grafiği kullanılarak elde edilen yatay elastik tasarım spektral ivmesi Sae(T) değerinin Ra(T) değerine bölünmesi ile elde edilir.
Performans analizinde her mod için Ra(T)=1 olarak alındığından SaR(T)=Sae(T) eşitliği ortaya çıkmış olur. Bu nedenle mevcut yapıların performansı belirlenirken Tablo 4.1 'de verilen Taşıyıcı Sistem Davranış Katsayısı, R kullanılmamakta yalnızca yatay elastik tasarım spektrumu kullanılmaktadır.