Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Bir obje üzerindeyken farenin sağ tuşuna basarak çıkan menüde, "Benzerleri seç" komutu ile belirli özellikleri de belirterek, bu özelliklere uyan benzer objeleri tek seferde seçebilirsiniz.

Kendi ayarlarınızı içeren projeleri, "Şablon projeler" olarak kayıt edebilir ve yeni bir proje açarken bu projeleri kullanabilirsiniz.

Çok kullandığınız herhangi bir komutu, görünen bir yerde, araç çubuğunda kullanmak istiyorsanız, “Özelleştir” ile araç çubuklara istediğiniz yere sürükleyip bırakabilirsiniz.

2 boyutlu çizim pencerelerinde blok içerisinde bulunan yazıları ya da alt blokları, bloğu patlatmadan "Hızlı Taşı" komutunu tıklayarak ya da kısayolu olan "M tuşuna basarak" taşıyabilirsiniz.

Yedekleme, transfer veya veri inceleme amaçlı kullanacağınız proje dosyalarını "Sıkıştırarak Kaydet" komutu ile kayıt edebilirsiniz.

Elemanları her bir katta taşımak yerine, 3 boyutlu perspektif görüntüde “Hepsini Seç (Ctl+A)” komutu ile yapının tamamını seçebilir, ”Taşı” komutuyla tüm yapıyı tek seferde taşıyabilirsiniz.

”Yapıyı Döndür” komutunu kullanılarak tüm yapıyı yapının sol alt köşesinden döndürebilirsiniz.

"Obje Bul (Ctrl +F)” komutu ile obje adı vererek herhangi bir elemanı arayarak bulabilirsiniz.

Katman ayarlarına girmeden, bir objeyi seçip, üzerinde farenin sağ tuşuna basarak açılan menüden objenin katmanını tek tıklama ile kapabilir ya da kilitleyebilirsiniz.

Perspektif penceresinde klavyeden "Home" tuşuna basarak görüntüyü programın başlangıç konumuna (orijin noktasından görünen açıya) getirebilirsiniz.

Ribbon menüde, program penceresinin sağ üstünde bulunan ”Komut arama” satırını kullanarak aradığınız komutu bulabilir ve kısa yoldan ulaşıp, otomatik çalıştırabilirsiniz.

Programı açarken, ”Ctrl ve Shift” tuşlarına aynı anda ve birlikte basılı tutarsanız ve arka planda ekrana gelen uyarıya Tamam tıklayarak geçerseniz programı varsayılan ayarlarına döndürebilirsiniz.

”Araçlar/Geometri Kontrolü” veya sol toolbardan ”Geometri Kontrolü” ikonunu tıklayarak projenizde herhangi kat için veya tüm proje için hata/uyarı denetimi yapabilirsiniz.

Genel Ayarlar diyalogunda "Sağ tuş Menü Göster" işaretliyken, "Ctrl" tuşu ile birlikte farenin sağ tuşuna basılırsa, en son çalışılan komut aktif hale gelir. Genel Ayarlar diyalogunda "Sağ tuş ile menü göster" işaretli değilken "Ctrl" tuşu ile birlikte farenin sağ tuşuna basılırsa sağ tuş menü açılır.

Komut satırında kullanılan komutları, ”Ayarlar/Komut Satırı Editörü” ikonunu tıklayarak açılan diyalogda özelleştirebilirsiniz. ”Komut Satırı Editörü” diyaloğunda tanımlı komutlar ve kısayolları listesi bulunur. İstenirse değişiklik yapılabilir.

Ribbon menü yerine klasik menü kullanmak isterseniz Genel Ayarlar diyaloğundan "Ribbon menüyü kullan" seçeneğinin işaretini kaldırabilirsiniz. Programı kapatıp açtığınızda klasik menü aktif hale gelecektir.

Hangi komutta çalışıyorsanız, "F1" tuşuna basarak o komutun kullanımıyla ilgili yardıma ulaşabilirsiniz.

"Dinamik Giriş" özelliği ile objeyi tanımlama aşamasında uzunluk ve açı bilgilerini anında girebilirsiniz. İşlem sırasında klavyeden TAB tuşuna basarak uzunluk-açı değerleri arasında geçiş sağlayabilirsiniz.

Çizim alanında boş bir yere tıklayıp, imleci soldan sağa hareket ettirdiğinizde sadece dikdörtgen içinde kalan objeleri, imleci sağdan sola hareket ettirdiğinizde ise hem dikdörtgen içinde kalan objeleri hem de imlecin üzerinden geçtiği tüm objeleri seçersiniz.

Perspektif ekranın sol üst köşesinde butonlardan ortadaki butona basıldıkça sadece çalışılan katı veya tüm katları gösterir.

Rapor programı içerisinde, ister boş bir sayfa açarak ister rapor sayfasının herhangi bir satırına resim ekleyebilirsiniz.

Rapor programı içerisinde, firmanızın logosunu ”Değiştir/Firma Logosu Ekle” komutu ile ekleyebilirsiniz.

"Dosyaya Kopyala" komutuyla seçtiğiniz verilerinizi ideCAD blok(.blk) olarak kayıt edebilir, "Dosyadan Yapıştır" komutuyla ise kayıt ettiğiniz blok dosyalarını başka projelerinizin içine alabilirsiniz.

Projeyi açarken, açılan projenin en son hangi versiyonda kayıt edildiğini "Projeyi Yükle diyaloğunda proje versiyonu satırında" görebilirisiniz.

Çalışma ekranınızı "Görüntü Konfigürasyonu" komutuyla istediğiniz sayıda pencereye bölebilirsiniz.

Ribbon menü üzerindeyken farenin orta tuşunu ileri geri haraket ettirerek ribbon menü başlıkları arasında geçiş yapabilirsiniz.

Ribbon menüde, herhangi bir menü başlığını çift tıklayarak ribbon menü ikonlarını kapatabilirsiniz. Tekrar çift tıklayarak açabilirsiniz.

"Döşeme Yazısı Taşı" komutu ile döşeme dairesi ve içindeki yazıları başka bir konuma taşıyabilirsiniz.

"Genel Ayarlar/DPI için ribbon ikonlarını otomatik ölçekle" satırını aktif hale getirerek UHD yüksek çözünürlüğe sahip ekranlarda çalışırken, ribbon ikonlarının çözünürlüğe göre otomatik ölçeklenmesini sağlayabilirsiniz.

Ribbon menü üzerinde farenin sağ tuşunu tıklayarak açılan sağ tuş menüde, "Hızlı Araç Çubuğunu Özelleştir" ile programın sol üste köşesinde bulunan araç çubuğuna komut ekleyip çıkartabilirsiniz.

Kiriş, perde, duvar, çizgi gibi objeleri çizerken; ilk noktayı verdikten sonra klavyeden shift tuşuna basılı tutup, önceden çizilmiş olan başka objenin düğüm noktasını referans alarak, o noktaya göre hizalama yapabilirsiniz.

Bir objenin ayarını aynı tipte başka bir objede kullanmak istediğiniz durumlarda, ”Objeden Ayarları Al” komutuyla objenin ayarlarını kopyalayabilir, ”Objeye Ayarları Ver” komutuyla da başka bir objeye yapıştırabilirsiniz.

Farenin orta tuşunu ileri geri döndürerek çizime yaklaşıp, uzaklaşabilirsiniz. Aynı işlemi klavyenin solunda bulunan (+)artı ve (-) eksi tuşlarıyla da yapabilirsiniz.

Programın alt kısmında bulunan Durum Çubuğu üstünde farenin sağ tuşuna bastığınızda kat ve çizim pencelereleri listelenir. Listeden herhangi bir pencereyi tıklayarak, pencereler arasında kolay geçiş yapabilirsiniz.

Herhangi bir eleman üzerinde fare imlecini beklettiğinizde o eleman için açı, katman, boyutlar, donatısı vb. bilgilerin verildiği bilgi kutusu açılır.

Ayarlar/Komut Satırı Editörü diyaloğunda istediğiniz komuta kendize uygun komut adı verebilir ve komut satırında komut olarak kullanabilirsiniz.

Çizim pencerelerinde istediğiniz doğrultuda farenin orta tuşunu basılı tutup fareyi hareket ettirerek görünen çizimi kaydırabilirsiniz.

Klavyeden ”Ctrl + Z” tuşlarına bastıkça, yapılan son işlemleri geriye alabilirsiniz (Undo), ”Ctrl + Y” tuşları ile geriye alınan işlemleri tekrar ileriye alabilirsiniz (Redo).

Seçilen objeleri ”Ctrl+1” tuşları ile hafızaya alabilirsiniz. İşlemler yapıp, arada başka seçim işlemleri yapsanız bile, hafızaya aldığınız seçimi herhangi bir anda ”Ctrl+2” tuşları ile tekrar seçebilirsiniz.

Perspektif penceresi üzerinde Ctrl ve farenin tekerleğine basılıyken, fareyi hareket etttirerek çizimi döndürebilir, farenin tekerliğini ileri geri döndürürek görüntüye yaklaşıp, uzaklaşabilir; farenin orta tuşuna basıp, kaydırarak görüntüyü sola sağa kaydırabilir, klaveden Home tuşuna basarak görüntüyü başlangıç konumuna getirebilirsiniz.

Programda seçilen elemanları proje süresince herhangi bir anda tekrar seçmek için ”Seçim Grupları” oluşturabilirsiniz.

”Ctrl + A” tuşları ile tüm elemanları tek işlemde seçebilirsiniz. ”Ctrl + D” tuşları ile seçili olan tüm elemanların seçili durumunu tek işlemde iptal edebilirsiniz.

”Eskiz modu” ile projeniz üzerinde veri girişinizden bağımsız olarak, değiştirmeden, ölçülendirme yapabilir, 2B objeleri ile eklemeler yapabilir ve yazı ile notlar alabilirsiniz.

"Ctrl +W" tuşları ile iki nokta seçerek belirlediğiniz bir alanı büyütebilirsiniz (Zoom Pencere).

"Ctrl +C" tuşları ile objeleri belleğe alabilir, "Ctrl +V" tuşları ile belleğe aldığınız objeleri istediğiniz koordinata yapıştırabilirsiniz.

“F8” tuşu ile çalıştığınız pencereyi tek pencere olarak büyütebilirsiniz. Tekrar “F8” tuşuna basıldığında bir önceki görünüme dönebilirsiniz.

“F5” tuşu ile orta nokta modunu açarak, bir elemanın orta noktasını yakalayabilirsiniz. Tekrar “F5” tuşuna basıldığında orta nokta modu kapanacaktır.

“Ofset” komutu ile çizgi, çember, yay vb. 2 boyutlu çizim elemanlarının, verilen bir değer kadar belli bir mesafede paralel kopyasını oluşturabilirsiniz.

Notebook bilgisayarlarda perspektif ekranında grafiksel bir yavaşlık mevcutsa, bilgisayarınızda onboard ekran kartı aktif olabilir.
Bunun için programı çalıştırırken sağ tuş menü ile daha yüksek performanslı ekran kartını aktif hale getirmeniz sorunu giderecektir.

Bir objeyi yerleştirirken ya da değiştirirken klavyeden "Ctrl" tuşuna basılı tutarsanız, gelişmiş yakalama modunu aktif hale getirerek, ızgara ve düğüm noktaları dışındaki noktalardan objeyi yakalamanızı sağlar.

Menüde Görüntü bölümünde bulunan "Objelerin katlardaki görünürlüğü" özelliği ile aktif katta, üst ve alt kattaki mimari ve statik objelerin görünüp görünmeyeceğini, bununla birlikte görünümün hangi çizgi tipleriyle yapılacağını ayarlarsınız.

Projenizi eski versiyon olarak kaydetmek için, programın sol üst köşesinde bulunan ideCAD ikonunun altında çıkan menüden, "Eski versiyon olarak kaydet" tıklanarak açılan diyalogdan kaydetmek istediğiniz versiyonu seçebilirsiniz.

“Benzer Obje Çiz” komutuyla, önceden çizdiğini objenin özelliklerini alarak yeni bir tane çizebilirsiniz.

Çiziminizde herhangi bir objenin üzerinde başka objeler varsa alttaki veya üstteki objeyi seçip, sağ tuş menüden "Çizim Sırası" komutu ile seçilen objeyi arka plana veya ön plana alabilirsiniz.

“Kolon Trimle” komutu ile kolon kenarlarını duvarın açısına uygun düzenleyebilirsiniz.

Herhangi bir objeyi (duvar,pencere, kolon vs.) tüm katlarda tek seferde seçmek için, ilgili objeyi seçtikten sonra, sağ tuş menüde bulunan Tüm Katlarda Seç (Ctrl+B)” komutunu tıklayın.

Perspektif penceresinde, çizilen modelin yapı elemanlarını "Filtre" menüsü ile gizlemek ve göstermek mümkündür.

Eğik aksların kontur dışında kalan kısımlarını Aks ayarlarından "Eğik aksları kontur dışında düzleştir" seçeneği ile düz çizdirebilirsiniz.

Çizim alanına yerleştirilen objeleri "Objeleri Otomatik Adlandır" komutunu kullanarak hızlıca adlandırabilirsiniz.

Merdivenin çıkış yönünü merdiven ayarlarındaki "3D Görüntü" sekmesinden "Çıkış yönünü çevir" seçeneğini işaretleyerek değiştirebilirsiniz.

Döşeme toolbarından "Objelere eğim ver" komutu ile döşemelerinize eğim verebilirsiniz.

"Blok yap" komutuyla iki boyutlu çizimlerinizi blok ve alt bloklar haline getirip daha hızlı bir çalışma ortamı sağlayabilirsiniz.

Merdivenlerinizin son basamağını sahanlıkla aynı kota getirmek için; merdiven ayarlarında "Son basamak üst kot seviyesinde" opsiyonunu işaretlemelisiniz.

"Export/Ekran görüntüsü kaydet" seçeneği ile plan ekranınızın görüntüsünü resim olarak kaydedebilirsiniz.

Kolonlara "Kolon Ayarları>Genel Ayarlar>Boyutlar>Eğiklik" satırını kullanarak eğim verebilirsiniz.

Mimari plan ve Kalıp planı arasında geçişi "Shift" tuşu basılıyken "Tab" tuşuna basarak yapabilirsiniz.

"Döşeme boşluğu" komutu ile döşemelerde boşluk açabilirsiniz.

Aks ayarları menüsünden "Bilgi Yazısı" aktif hale getirerek akslarınızın orjine olan mesafesini görebilirsiniz.

Çalışılan birim ayarını, ayarlar menüsünde bulunan "Girdi Birimleri" komutundan değiştirilebilir.

Bir elemanın açısını, "Paralel Referans" komutunu kullanarak öğrenebilirsiniz.

Mevcut objelerinizin katmanını "Obje Katmanı Değiştir" komutu ile değiştirebilirsiniz.

"Kontur seçerek döşeme oluştur" komutu ile sınırlarını belirleyerek döşeme oluşturabilirsiniz.

"Otomatik kayıt" özelliği ile projenizin belirli aralıklarla otomatik olarak yedeğini alabilirsiniz.

Klavyeden "F6" tuşuna basarak en yakın nokta modunu aktif ya da inaktif duruma getirebilirsiniz.

Fare imlecini komut ikonları üzerine getirirseniz, komut işlevini içeren bilgi kutusu açılır.

"Kullanılmayan katmanları sil" özelliği ile kullanmadığınız katmanları tek seferde silebilirsiniz.

Perspektif pencerede modelinizi ”Saklı Çizgi, Siyah Beyaz Saklı Çizgi, Katı Model ve Kenar Çizgili Katı Model” görüntü tekniklerinden biri ile görüntüleyebilirsiniz.

Herhangi bir diyalog içerisinde, yazı kutusu üzerinde "farenin sağ tuşuna" tıklayarak birim listesi açılır, herhangi bir anda çalışma birimini değiştirilebilirsiniz.

Seçtiğiniz bir objenin, obje ayarları diyaloğunu klavyeden "Ctrl + E" tuşlarına basarak açabilirsiniz.

"Düşey çerçeve göster" komutu ile bir aksı tıklayarak o aks üzerinde bulunan elemanların düşey düzlem(çerçeve) görüntüsünü perspektifte katı model olarak olarak elde edebilirsiniz.

"D.N. Göster" özelliği ile perspektif pencerede düğüm noktalarınızı görebilirsiniz.

Programın sağ üst köşesinde bulunan yardım menüsünün yanındaki oka tıklayıp açtığımız alt başlıklardan, "İdeCAD Mimari/Statik Hakkında" seçeneğiyle programınızın versiyonunu öğrenebilirsiniz.

Programın sağ üst köşesinde bulunan yardım menüsünün yanındaki oka tıklayıp açılan alt başlıklardan, "Güncelleme var mı?" seçeneğiyle yeni güncelleme olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

"Başlangıç sayfasından" eğitim videolarına, örnek projelere, dokümanlara, sıkça sorulan sorulara, forum ve web sitemize kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

"Genel Ayarlar diyaloğu Genel Ayarlar" sekmesinde yapacağınız değişiklikleri tek seferde bütün çizim pencerelerine "Ayarları bütün çizim pencerelerine uygula" seçeneği ile uygulayabilirsiniz.

"Kaydederken yedekle (*bak)" özelliği ile kayıt işlemi sırasında, kayıt edilen projenin otomatik olarak yedeğini alabilirsiniz.

"Export/PDF" tıklanarak projenizdeki çizimlerinizi PDF formatında kaydedebilir, oluşturduğunuz kesit, görünüş, pafta gibi verilerinizin hangilerini pdf'e aktaracağınıza karar verebilirsiniz.

Kaybolan düşey toolbarı "Toolbarları Göster" komutuyla geri getirebilirsiniz.

Kaybolan koordinat kutusunu "Koordinat Kutusunu Göster" komutuyla geri getirebilirsiniz.

“Arazi” komutu ile hafriyat hesabını otomatik elde edebilirsiniz.

“Kot noktası” komutuyla, arazi toolbarında bulunan kot kutucuğuna, bir kot değeri girerek arazi üzerinde tıklanan noktada bir kot noktası oluşturur.
Kot noktası tanımlarken yüzen toolbarda, “Araziden kot al” ikonu aktifse, kot kutucuğu inaktif olur tıklanılan yerde arazinin mevcut kot değeri gösterilmiş olur.

“Alt Bölge” komutuyla, kot değeri girmeden arazi eğimine uygun yüzeyler oluşturabilirsiniz.
Yol, kaldırım gibi elemanlar alt bölge komutu kullanarak oluşturulabilir.

Arazi ayarlarında bulunan, "Arazi detaylandırması" seçeneğiyle arazinin detay düzeyini belirleyebilirsiniz.
Soldan sağ doğru çekilen ibre ile, arazi üzerinde göreceğiniz detay çizgiler artar. İbreyi, bilgisayarınızın donanım gücüne göre en optimum performans verecek bir düzeye getirebilirsiniz.

Duvar ayarlarında ileri ayarlar sekmesinde bulunan “Nokta sayısı” eğrisel ve dairesel duvar çizilirken kullanılan bir parametredir.

Çizdiğiniz çatının formunu değiştirmek için çatınızı seçip, "Köşe noktalarından" çekiştirebilirsiniz.

Metraj raporlarını "pdf" uzantılı olarak kaydedebilirsiniz.

Plan penceresinde seçtiğiniz bir objeyi perspektif pencerede hızlıca bulmak için sağ tuş menüde yer alan "Perspektifte Bul" komutunu kullanabilirsiniz.
Perspektif pencerede seçtiğiniz bir objeyi plan penceresinde bulmak için ise sağ tuş menüden "Planda Bul" komutunu kullanabilirsiniz.

Pencere, kapı, merdiven ya da kütüphane gibi objeleri çizerken klavyeden "Space(boşluk)" tuşuna basarsanız, yerleştireceğiniz objelerin referans noktalarını değiştirebilirsiniz.

...

Child pages (Children Display)