Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Geometri kontrolü, herhangi bir katta geometrik, yerleşim ve boyut olarak problemli objelerin varlığını kontrol etmek için kullanılır. Program, kontrol sonunda ekrana sonuçları listeler ve söz konusu objeleri kullanıcının tercihlerine göre otomatik seçer.


Geometri Kontrolü Komutunun Yeri

Ribbon menü Araçlar sekmesi Araçlar başlığı altından ulaşabilirsiniz.

İşlem Adımları

  • Klasik menüde Araçlar/Geometri Kontrolü satırını, ribbon menüde Araçlar/Araçlar/Geometri Kontrolü ikonunu tıklayın.

  • Ekrana gelen diyalogda, geometri kontrolü yapılacak durumları işaretleyin, kontrolün tüm katlar için yapılıp yapılmayacağını belirtin ve minimum obje uzunluğunu girin (Sıfır değeri uzunluk kontrolü yapılmayacak demektir).

  • Tamam butonunu tıklayın.  Program, problemli durumların bulunup bulunmadığını bir diyalogla bildirecek, varsa problemli objeleri listeleyecektir.

Minimum obje uzunluğu: Kısa duvarlar, kısa kirişler ve kısa sürekli temellerin boyları min. obje uzunluğu ile karşılaştırılacak ve bu uzunluktan kısa objeler işaretlenecektir.

Tüm katlara uygula: İşaretlenirse kontroller bütün katlar için yapılacaktır.

Kısa objeler: İşaretlendiğinde Minimum Obje Uzunluğu satırında girilen değerden daha küçük açıklıklı objeler varsa program bu objeleri listeler.

Üst üste olan objeler: Üst üste girilen objeleri listeler.

Kolon/kiriş-perde kesişimleri: Birbirini kesen ve statik olarak ilişkili olmayan kiriş, perde ve kolonlar varsa listelenir. Bu durum kirişin veya perdenin kolonla temas etmemesinden kaynaklanır.

Düşey süreklilik: Kolon, perde gibi düşey elemanların ara katlarda kesilmesi ve hatalı temel oluşturması durumunu kontrol eder. Kolonların ve perdelerin kotları ya da eleman kaçıklıkları hatalı verildiğinde ortaya çıkar.

Aynı isimli objeler: İsimleri aynı olan objeleri tespit eder. Aynı isimli objenin gerekliliğini kontrol edin.

Yetersiz ve hatalı hesap aksı çizilmiş döşemeler:Statik döşemelerde, hesap aksı çizilmediği ya da sadece bir yönde çizildiği durumlarda rapor edilir.

Döşeme kotları: Döşemelerin kirişlerle ilişkisini kontrol eder. Örneğin bir döşemenin kotu, hiçbir kirişe bağlanmayacak şekilde verilirse bu hata ile karşılaşılır.

Mesnetsiz kirişler: İki ucu boşta kalan kirişlerin kontrolü yapılır. Kiriş en az bir noktasından başka bir elemana bağlanmalıdır.

Eğimli döşemeleri denetle: Çatı döşemeleri gibi eğimli sistemlerde döşemelerin kurallara uygun girilip girilmediğini kontrol eder.

Kaset ve nervür döşemeler: Kaset ve nervür döşemelerin çözümü için gerekli olan hesap dişinin varlığını ve kendi içerisindeki süreklilik durumlarını kontrol eder.

Statik özellikleri kullanıcı tanımlı elemanlar: Kesit parametrelerine müdahale edilmiş objeleri listeler.

Statik materyalleri hatalı objeler: Statik materyal tanımı yapılmamış objeleri listeler.

Hatalı açıyla yerleştirilmiş olası objeler: Küçük açısı objeleri listeler. Bu objelerin açılarının projeye uygun olup olmadığını kontrol edin.

Objelerin boyutlarını yönetmeliklere göre denetle: Seçenek işaretlendiğinde objelerin TDY 2007 ve TS500’e göre uygunluğu kontrol edilir. Örneğin döşeme yükseklik kontrolü TS500’de verilen formüle göre yapılır.

Hatalı kapı/pencereler: Kapı/pencerelerin duvarın içinde kalıp kalmadığının kontrolü yapılır.

  • No labels