/
Performans Analizi

Performans Analizi

Performans Analizi komutu kullanılarak Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım (ŞGDT) yaklaşımı ile mevcut yapılarda ve güçlendirilmiş yapılarda doğrusal performans analizi ve eleman süneklik kontrolleri yapılır. Moment-eğrilik ilişkisi kullanılarak elemanlara akma momenti ve akma eğriliği hesaplanarak eleman eğrilik talebi ve yapı performans hedefi belirlenir.

Doğrusal Performans Analizi Komutunun Yeri

Ribbon menü Analiz ve Tasarım sekmesi Analiz başlığı altından Doğrusal Performans Analizi komutuna ulaşabilirsiniz.

İşlem Adımları

  • Analiz Tasarım ikonu altında bulunan Doğrusal Performans Analizi ikonunu tıklayınız.

  • Analiz ayarları Güçlendirme sekmesi açılacaktır.

image-20240523-054614.png
  • Projenize uygun seçimleri yaptıktan sonra Tamam butonunu tıklayınız.

  • Projeniz edilsin mi sorusu ekran gelecektir.

  • Tamam buton basıldığında ideCAD Doğrusal Performans Analizini başlatacaktır. Hayır butonuna basıldığında işlem iptal edilecektir.

  • Doğrusal Performans Analizi başlamasından sonra Analiz Durumu penceresi açılacaktır. İşlem adımları bu pencereden takip edilebilir.

  • Analiz bittikten sonra Doğrusal Performans Analizi Rapor Ayarları ekrana gelecektir.

  • Uygun rapor başlıklarını seçtikten sonra Rapor Oluştur butonu tıklayınız. Performans analizi sonuçları rapor formatında verilecektir.

Analiz Ayarları Güçlendirme Sekmesi

Özellikler

Özellikler

Kiriş tablası ve tabladaki döşeme donatılarını kullan

İşaretlenirse performans analizde kirişin kesiti, tablalı kesit olarak dikkate alınır ve tablada bulunan döşemeye ait donatılar, kirişlerin mevcut donatı alanlarına katılır. İşaretlenmezse kirişin kesiti dikdörtgen kesit olarak kabul edilir ve tablada bulunan döşemeye ait donatılar, kirişlerin mevcut donatı alanlarına katılmaz.

Kolon Vr hesabında çirozları dikkate al

İşaretlenirse performans analizde kolonda bulunan çirozlar, kolon etriyesine ilave edilerek kolon Vr hesabında dikkate alınır. İşaretlenmezse alınmaz.

Caltrans idealleştirilmiş modeli kullan

Doğrusal performans analizi hesaplarında kullanılan moment eğrilik bağıntılarında akma momenti, akma eğriliği, göçme momenti ve göçme eğriliği değerlerini idealleştirilmiş modele göre hesaplar.

Yapının bilgi düzeyi

Binalardan Bilgi Toplanması başlığında tanımlanan koşullara göre yapının bilgi düzeyi seçilir. Seçine göre bilgi düzeyi katsayıları; Sınırlı = 0.75 ve Kapsamlı = 1.00 olarak alınır.

Tanımlı kiriş pursantajları

Seçenek işaretlenirse performans analizde kiriş kapasite momentleri, verilen pursantaj değerleri dikkate alınarak hesaplanır. Üst kesitin üst bölgesini, alt ise kesitin alt bölgesini ifade eder.

Tanımlı kolon pursantajları

Seçenek işaretlenirse performans analizde kolon kapasite momentleri, verilen pursantaj değerleri dikkate alınarak hesaplanır.

Tanımlı perde pursantajları

Seçenek işaretlenirse performans analizde perde kapasite momentleri, verilen pursantaj değerleri dikkate alınarak hesaplanır.

Donatı gerçekleşme katsayısı

Donatı gerçekleşme katsayısı girilmesi durumunda mevcut donatı alanları (donatı ister betonarme diyaloğunda girilmiş olsun, ister tanımlı pursantaja göre hesaplanmış olsun) bu katsayılarla çarpılıp kapasite hesapları da bu değerlere göre yapılır. Kirişler, kolonlar ve perdeler için enine ve boyuna donatı katsayıları ayrı ayrı verilebilir.

Düşey deprem etkilerini kullan

İşaretlenirse, performans analizde yükleme kombinasyonları oluşturulurken mevcut sabit, hareketli yükler ve yatay deprem etkisinden oluşan kombinasyona, düşey deprem etkilerinden oluşturulan (0.30Ez) kombinasyonu da dahil edilir.

İkincil deprem yönünü kullan

İşaretlenirse, performans analizde kombinasyonlar oluşturulurken gözönüne alınan deprem doğrultusuna dik  diğer doğrultudaki yatay deprem etkileri, 0.3 katsayısı ile çarpılıp kombinasyona eklenir.

Yön birleşiminde hareketli yük faktörünü kullan (5.2.2.1)

İşaretlenirse, performans analizde hareketli yük çarpanı, kat genel ayarlarında HYK sütununa girilen değerler olarak alınır. İşaretlenmezse hareketli yük çarpanı 1 alınır.


Sonraki Konu

Riskli Bina Analizi