Mod Birleştime Yöntemi ile Riskli Bina Analizi
SİMGELER
CQC = Tam karesel birleştirme
g = Yerçekimi ivmesi
Lxn = Mod birleştirme yönteminde x yönü modal etki faktörü
Lyn = Mod birleştirme yönteminde y yönü modal etki faktörü
Mn = n ’inci doğal titreşim moduna ait modal kütle
Mxn = Göz önüne alınan x deprem doğrultusunda binanın n ’inci doğal titreşim modundaki etkin kütle
Myn = Göz önüne alınan y deprem doğrultusunda binanın n ’inci doğal titreşim modundaki etkin kütle
mi = Binanın i ’inci katının kütlesi
mθi = Kat döşemelerinin rijit diyafram olarak çalışması durumunda, binanın i ’inci katının kaydırılmamış kütle merkezinden geçen düşey eksene göre kütle eylemsizlik momenti
ns = Bodrum katlar dâhil toplam kat sayısı
nt = Titreşim modunun numarası
Sae(T) = Yatay elastik spektral ivme değeri [g]
Sdei = i ’nci moda ait titreşim periyodu için elastik spektral yer değiştirme [m]
T = Doğal titreşim periyodu [s]
Ti = i ’nci moda ait doğal titreşim periyodu [s]
Y = Mod birleştirme yönteminde hesaba katılması gereken yeterli titreşim modu sayısı
Φxin = Kat döşemelerinin rijit diyafram olarak çalıştığı binalarda, n ’inci mod şeklinin i ’inci katta x ekseni doğrultusundaki yatay bileşeni
Φyin = Kat döşemelerinin rijit diyafram olarak çalıştığı binalarda, n ’inci mod şeklinin i ’inci katta y ekseni doğrultusundaki yatay bileşeni
Φθin = Kat döşemelerinin rijit diyafram olarak çalıştığı binalarda, n ’inci mod şeklinin i ’inci katta düşey eksen etrafındaki dönme bileşeni
EK-C: Mod Birleştirme Yöntemi ile Riskli Bina Analizi
C.1 Bu yöntemde maksimum iç kuvvetler ve yer değiştirmeler, binada yeterli sayıda doğal titreşim modunun her biri için hesaplanan maksimum katkıların istatistiksel olarak birleştirilmesi ile elde edilecektir.
C.2 Herhangi bir nt ’inci titreşim modunda göz önüne alınacak yatay elastik ivme spektrumu ordinatı Denklem 2.3 ile belirlenecektir.
C.3 Döşemelerin yatay düzlemde rijit diyafram olarak çalıştığı binalarda (betonarme döşemeler), her bir katta, birbirine dik doğrultularda iki yatay serbestlik derecesi ile kütle merkezinden geçen düşey eksen etrafındaki dönme serbestlik derecesi göz önüne alınacaktır. Her katta modal deprem yükleri bu serbestlik dereceleri için hesaplanacaktır.
C.4 Döşemelerin yatay düzlemde rijit diyafram olarak çalışmadığı binalarda (betonarme döşemeler dışındaki durumlar), döşemelerin kendi düzlemleri içindeki şekil değiştirmelerinin göz önüne alınmasını sağlayacak yeterlikte dinamik serbestlik derecesi göz önüne alınacaktır.
C.5 Hesaba katılması gereken Yeterli Titreşim Modu Sayısı, Y, göz önüne alınan birbirine dik x ve y yatay deprem doğrultularının her birinde, her bir mod için hesaplanan Etkin Kütlelerin toplamının hiçbir zaman bina toplam kütlesinin %90 ’ından daha az olmaması kuralına göre belirlenecektir:
Denklem C.1 ’de yer alan Lxn ve Lyn ile modal kütle Mn ’nin ifadeleri, kat döşemelerinin rijit diyafram olarak çalıştığı binalar için Denklem C.2 ’de verilmiştir:
C.6 Binaya etkiyen toplam deprem yükü, kat kesme kuvveti, iç kuvvet bileşenleri, yer değiştirme, yer değiştirme eksen dönmesi, göreli kat ötelenmesi ve kat ötelenmesi oranı gibi büyüklüklerin her biri için ayrı ayrı uygulanmak üzere, her titreşim modu için hesaplanan ve eşzamanlı olmayan maksimum katkıların istatistiksel olarak birleştirilmesi için Tam Karesel Birleştirme (CQC) Kuralı uygulanacaktır. Bu kuralın uygulanmasında kullanılacak Çapraz Korelasyon Katsayılarının hesabında, modal sönüm oranları bütün titreşim modları için %5 olarak alınacaktır.
C.7 Bu madde, 6306 SAYILI KANUNUN UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 'e göre yürürlükten kaldırılmıştır.
C.8 i ’nci moda ait titreşim periyodu için elastik spektral yer değiştirme, Sdei , Denklem C.5 ’e göre hesaplanacaktır.
İlgili Konular