Kesme Kuvveti ve Burulma TS 500
Betonarme kirişlerde burulma momenti hesabı TS 500 8.2 'de belirtilen koşullara uygun olarak hesaplanır. Burulma donatısı, eğilme ve eksenel kuvvet için gerekli donatılardan ayrıca hesaplanarak eklenir. Denge burulması ve uygunluk burulması denetimi kullanıcı tarafından belirlenebilir.
Burulma momenti ve burulma dayanımı otomatik hesaplanır. Gereken burulma donatısı TS 500 Bölüm 8.2 'de belirtilen koşullara göre otomatik yerleştirilir.
Burulma için eklenen boyuna donatılar eğilme durumundan ayrı şekilde hesaplanır. Burulma için hesaplanan boyuna donatı miktarı hesaplanır ve eğilme için hesaplanan boyuna donatılara ayrıca otomatik olarak eklenir.
Uygunluk burulması kullanıcı denetimindedir. Kiriş ayarlarından uygunluk burulması seçeneği kullanıcı tanımlı işaretlenebilir.
Simgeler
Ae = Kesit köşelerindeki donatı merkezlerini birleştiren sınır içinde kalan alan
Ao = Etriye çubuğu kesit alanı
Aov = Kesme için gereken etriye kesit alanı
Aot = Burulma için gereken etriye kesit alanı
Asl = Burulma için gerekli boyuna donatı
bw = Kirişin gövde genişliği
d = Kirişin faydalı yüksekliği
fck = Betonun karakteristik silindir basınç dayanımı
fcd = Betonun tasarım basınç dayanımı
fctd = Betonun tasarım çekme dayanımı
fyk = Boyuna donatının karakteristik akma dayanımı
fyd = Boyuna donatının tasarım akma dayanımı
fywd = Enine donatı tasarım akma dayanımı
Td = Tasarım burulma momenti
S = Burulma dayanım momenti
s = Etriye aralığı
ue = Ae alanının çevre uzunluğu
Vcr = Kesitin kesmede çatlama dayanımı
Vd = TS 500 'de tarif edilen yük katsayıları ile çarpılmış düşey yükler ve deprem yüklerinin ortak etkisi altında hesaplanan kesme kuvveti
Genel Tanım
Burulma, kesme ve eğilme altında zorlanan yapı elemanlarında oluşacak asal çekme gerilmeleri, yeterli donatı ile karşılanmalı, asal basınç gerilmeleri ise, gövdede ezilme oluşturmayacak bir düzeyde tutulmalıdır.
Yapı sistemlerinde burulma, denge burulması ve uygunluk burulması olarak iki sınıfa ayrılır.
ideCAD Statik 'te denge burulması hesabı otomatik yapılır ve burulma donatısı eğilme ve eksenel kuvvet için gerekli donatılardan ayrıca hesaplanarak eklenir.
Uygunluk burulması denetimi ise kullanıcı tanımlı olarak girilir. Betonarme kiriş özellikleri penceresinden “Uygunluk Burulması Denetimi” seçeneği işaretli ise TS 500 8.2.4 'te belirtilen şekilde etriye ve boyuna donatı hesabı yapılmaz. Bu seçenek işaretsiz hale getirildiğinde denge burulması ve burulma donatısı hesabı TS 500 Bölüm 8.2 'de açıklandığı şekli ile hesaplanır. Gerekli durumlarda burulma donatısı otomatik olarak tanımlanır.
Eğik Çatlama Sınırı
TS 500 Madde 8.2.2 'de belirtildiği üzere Kesme kuvveti yanı sıra burulma momentinin de bulunduğu durumlarda eğik çatlama sınırı aşağıdaki bağıntı ile belirlenmelidir.
Vcr , TS 500 Denklem 8.1 ile hesaplanır. Tcr ise aşağıdaki gibi hesaplanmalıdır.
Denklem 8.11 deki S, burulma dayanım momenti olup, daha kesin hesap yapılmayan durumlarda bu değer TS 500 Çizelge 8.2 'den alınabilir.
TS 500 Çizelge 8.2 de, “x” ve “y”, tablalı kesiti oluşturan dikdörtgenlerin kısa ve uzun kenarlarıdır. Bu hesaplarda, gövde dışına taşan tabla genişliği, tabla kalınlığının üç katından fazla alınmamalıdır.
Tasarım Kuvvetlerinin Saptanması
TS 500 Madde 8.2.3 'te belirtildiği üzere tasarım kesme kuvveti, TS 500 Madde 8.1.2 ye göre bulunmalıdır. Tasarım burulma momenti, denge burulması olan durumlarda, elastik yapısal çözümlemeden elde edilen değerdir. Kesit hesabında bu moment azaltılmadan kullanılır.
Uygunluk burulmasında ise, burulma momentinin hesabına gerek yoktur, bu değer çatlama momentine eşit kabul edilebilir. Bu durumda, TS 500 Denklem 8.17 ile verilen minimum etriyenin sağlanması yeterli olur.
Burulma aşağıdaki denklem sağlandığında ihmal edilebilir. Bu durumlarda, minimum etriye koşulu yalnızca kesme kuvveti için, TS 500 Denklem 8.6 'dan hesaplanır.
Dayanım
TS 500 Madde 8.2.4 'te belirtildiği üzere Tasarım kesme kuvveti ve tasarım burulma momenti TS 500 Denklem 8.10 'u sağlıyorsa, etriye hesabına gerek yoktur. Ancak TS 500 Madde 8.2.5.1 deki minimum etriye ve boyuna donatının bulundurulması zorunludur.
TS 500 Denklem 8.10 sağlanmıyorsa, etriye hesabı aşağıdaki gibi yapılır.
Çok kollu etriye düzenlendiğinde, iç kollar burulma donatısı olarak göz önüne alınamaz.
Burulmanın bulunduğu durumlarda, Ae alanını çevreleyen etriyenin kesit alanı Aot den az olamaz ve burulma için gerekli etriyeye eşit hacimde boyuna donatı bulundurulması zorunludur. Gerekli boyuna donatı TS 500 Denklem 8.16 dan hesaplanmalıdır.
Eğilme ve eksenel kuvvet için gerekli boyuna donatılar ayrıca hesaplanarak, yukarıdaki donatıya eklenir.
Hesaplanan etriye ve boyuna donatı, TS 500 8.2.5.1 deki minimum değerlerden az olamaz.
Uygunluk burulması durumunda etriye ve boyuna donatı hesabı yapılmaz. Bu durumda, minimum donatı (TS 500 Madde 8.2.5.1) bulundurulması yeterlidir. Ancak bu donatı basit kesme için gerekli donatıdan az olamaz.
Gevrek Kırılmanın Önlenmesi
Minimum Donatı
TS 500 Madde 8.2.5.1 'te belirtildiği üzere Asal çekme gerilmeleri nedeni ile oluşacak gevrek kırılmanın önlenebilmesi için, aşağıdaki minimum etriye ve boyuna donatı zorunludur.
Bu bağıntıda, Td/Vdbw ≤1,0 alınmalıdır. Uygunluk burulmasında, Td=Tcr alınır. Ayrıca, Ae alanını çevreleyen etriye, bu denklemdeki ikinci terimden (burulma minimum etriyesi) az olmamalıdır.
Üst sınır
Yüksek asal basınç gerilmeleri nedeni ile gövde betonunun ezilmesini önlemek amacıyla, zorlamalar aşağıdaki biçimde sınırlanmıştır. Bu koşul sağlanamazsa, kiriş kesit boyutları büyütülecektir.
Donatı Detayları
TS 500 Madde 8.2.6 'da belirtildiği üzere Kesme kuvveti ve burulma momenti birlikte etkidikleri durumlarda, etriye ve boyuna donatı için aşağıdaki koşullara uyulmalıdır.
Burulmanın ihmal edilemeyeceği durumlarda etriye uçlarının 90o kancalı ve bindirmeli yapılmasına izin verilmez, 135o kancalı kapalı etriyeler kullanılır ve etriye uçları çekirdek içinde kenetlenir. Etriye aralığı da aşağıdaki sınırları aşmayacaktır.
Burulma için hesaplanan boyuna donatı, kesit çevresine dağıtılarak, her köşede çapı 12 mm den küçük olmayan çubuklar kullanılır. Boyuna çubuklar arasındaki uzaklık 300 mm yi geçemez.
Burulma hesabı ile ilgili tüm hesaplamalar “Kiriş Betonarme” penceresi içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca kirişlerde burulma için gerekli raporlarda “Kiriş burulma hesabı ve Kontrolü” raporunda bulunmaktadır.
Özet
Yukarıda anlatılanlar yalnızca formüllerle aşağıdaki 4 madde ile özetlenebilir.
Td < 0.65fctd S ise burulma ihmal edilir.
Minimum enine donatı oranı kesme kuvvetinde kullanılacak minimum enine donatı oranıdır.
Td > 0.65fctd S ve denklemleri sağlanıyor ise burulma momenti için etriye hesabına gerek yoktur. Denge burulması veya uygunluk burulması kullanılabilir.
Denge burulması durumunda Td yapısal çözümlemeden elde edilen değer kullanılır.
Uygunluk burulması durumunda Td =Tcr=0.65fctd S olarak alınır.
Minimum enine ve boyuna donatı oranları aşağıdaki denklemleri sağlamak zorundadır.
olduğu durumda burulma momenti ve burulma donatısı hesabı yapılır.
Etriye hesabı aşağıdaki gibi yapılır.
; ;
Burulma için gerekli boyuna donatı aşağıdaki gibi hesaplanır.
Minimum enine ve boyuna donatı oranları aşağıdaki denklemleri sağlamak zorundadır.
Tüm durumlar için aşağıdaki denklem sağlanması zorunludur. Bu denklem sağlanmadığında kesit büyütme yoluna gidilebilir.