Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Tabloda verilen her iki çarpan da hesap modelinde gözönüne alınır. Etkin kesit rijitlikleri çarpanları, sadece deprem etkili yük birleşimleri içinde yer alan ve bu birleşimlere giren yükler altındaki hesaplarda uygulanır.

Depremli kombinasyonlarda G' ve Q' ile gösterilen düşey yüklemeler de çatlamış kesit rijitlikleriyle bir kez daha hesaplanır. Ve depremli kombinasyonlarda bu yüklemeler kullanılır.

Etkin kesit rijitliği kavramı, prensip olarak betonarme bir kesitte doğrusal olmayan iç kuvvet – şekildeğiştirme ilişkisinin (örneğin moment-eğrilik bağıntısının) akmaya kadar olan kısmının, doğrusal elastik hesap yapılabilmesi adına yaklaşık olarak doğrusallaştırılmasına dayanır. Eğilme etkisinde doğrusal olmayan davranış bağlamında ilk aşamada betonun çatlaması nedeni ile, literatürde etkin kesit rijitliği terimi yerine çatlamış kesit rijitliği terimi de kullanılmaktadır.

Yapı analizi için beton çatlamış kesit özelliklerinin modellanmasi :

ideCAD’de kabuk elemanının iki tür rijitliği vardır. Bunlar düzlem içi rijitlikler f11, f22 ve f12 ve düzlem dışı rijitlikler m11, m22 ve m12 olarak ifade edilir. Yerel eksenlerin yönünü ve buna karşılık gelen rijitlikler için şu linki inceleyin :

Perdelerde eğilme ve eksenel l davranış yerel eksenin yönüne bağlı olarak f11 veya f22 ile değiştirilir ve kesme davranışı f12 tarafından kontrol edilir.

Yukarıdaki tartışma, kesme duvarı alanı nesnesinin yerel eksen1 ve 2'sinin dikey veya yatay olduğunu varsayarak geçerlidir. Bu kullanıcı denetimi altındadır. ETABS'ta çizim yaparken varsayılan değer, 1 eksenin yatay ve 2 eksenin indiğinde dikey olmasıdır. Bu, EI için esnek değiştiricinin duvar iskeleleri için f22'ye ve spandreller için f11'e uygulanması gerektiği anlamına gelir. Değiştiriciyi hem f11 hem de f22'ye uygularsanız, sonuçları zor etkiler.

  • No labels