Lifli polimer (FRP) ile sargılanmış elemanların doğrusal performans analizi ve doğrusal olmayan performans analizinde eksenel dayanımı arttırılmaktadır.
SİMGELER
b = Kesit genişliği
d = Kiriş ve kolonun faydalı yüksekliği
Ef = Lifli polimerin elastisite modülü
fcc = Lifli polimerle sargılanmış betonun basınç dayanımı
fcd = Beton basınç dayanımı
fcm = 15.2.4.3’e göre tanımlanan mevcut beton basınç dayanımı
f1 = Lifli polimerin sağladığı yanal basınç
h = Çalışan doğrultudaki kesit boyutu
LP = Lifli polimer
nf = Tek yüzdeki LP sargı tabaka sayısı
rc = Köşelerde yapılan yuvarlatma yarıçapı
sf = Lifli polimer şeritlerin eksenden eksene aralığı
tf = Bir tabaka lifli polimer için etkili kalınlık
wf = Lifli polimer şeridinin genişliği
εf = Lifli polimerin etkin birim uzama sınırı
εfu = Lifli polimerin kopma birim uzaması
LP sargılama ile kolonların eksenel basınç dayanımlarının arttırılabilmesi için, kolon kesitinin uzun boyutunun kısa boyutuna oranı iki buçuktan fazla olmamalıdır. Kolonların enkesitleri dikdörtgenden elipse dönüştürülerek LP’nin etkinliği arttırılabilir. Elips kesitlerde uzun boyutun kısa boyuta oranı en fazla üç olabilir. LP ile sargılanmış bir kolonun eksenel yük dayanımı hesaplanırken beton basınç dayanımı için fcd yerine Denk.(15B.5) ile belirlenen fcc değeri kullanılacaktır.
Denk.(15B.5) ’de fcm sarılmamış betonun mevcut basınç dayanımı, f1 LP sargının sağladığı yanal basınç miktarıdır. fl Denk.(15B.6) ’e göre hesaplanacaktır.
Denk.(15B.6) ’da εf Denk.(15B.3) ve Denk. (15B.4) ’ten küçük olanıdır. Bu denklemde κa kesit şekil etkinlik katsayısı, ρf LP hacimsel oranıdır. κa çeşitli kesitler için Denk.(15B.7) ’de verilmiştir.
Denk.(15B.7) ’da b ve h dikdörtgen kesitler için kısa ve uzun kenar boyutları, eliptik kesitlerde kısa ve uzun boyutlar için elipsin ilgili boyutları, rc ise dikdörtgen kesitlerde köşelerde yapılan yuvarlatmanın yarıçapıdır (Şekil 15B.2).