Lifli polimer (FRP) ile sargılanmış elemanların doğrusal performans analizi ve doğrusal olmayan performans analizinde eksenel dayanımı ve sünekliği artırılmaktadır.
Lifli polimer tanımlanan elemanlarda sünekliğin artırılması, eksenel basınç dayanımı ve birim şekildeğiştirme artışı malzeme modeline göre otomatik yapılır.
SİMGELER
Ef = Lifli polimerin elastisite modülü
fc = Sargılı betonda beton basınç gerilmesi
fcc = Lifli polimerle sargılanmış betonun basınç dayanımı
fcd = Beton basınç dayanımı
fcm = 15.2.4.3’e göre tanımlanan mevcut beton basınç dayanımı
f1 = Lifli polimerin sağladığı yanal basınç
LP = Lifli polimer
εcc = Sargılanmış beton basınç dayanımına karşı gelen birim kısalma
εf = Lifli polimerin etkin birim uzama sınırı
εfu = Lifli polimerin kopma birim uzaması
ρf = Lifli polimerin hacimsel oranı
TBDY 15B.3 'e göre LP sargılama ile eleman eksenel basınç dayanımı ve sünekliğin arttırılabilmesi için kesitin uzun boyutunun kısa boyutuna oranı iki buçuktan fazla olmamalıdır.
Lifli Polimer ile sargılanmış bir elemanda sargılanmış beton basınç dayanımına karşı gelen birim kısalma ( εcc ) Denk.(15B.8) ile belirlenir.
Kolonlarda sünekliğin arttırılması amacı ile LP sargılanması durumunda Denk.(15B.5) ve Denk.(15B.8) ’de f1 Denk.(15B.6) ile hesaplanacaktır. Denk.(15B.6) ’da εf Denk.(15B.4) ile, hesaplanan değer ve 0.01’den küçük olanı olarak alınır.
LP ile sargılanmış bir kolonun eksenel yük dayanımı hesaplanırken beton basınç dayanımı için fcd yerine Denk.(15B.5) ile belirlenen fcc değeri kullanılır.
Denk.(15B.5) ’de fcm sarılmamış betonun mevcut basınç dayanımı, f1 LP sargının sağladığı yanal basınç miktarıdır. fl Denk.(15B.6) ’e göre hesaplanır.
Lifli Polimer ile sargılanmış kolonların sünekliğinin arttırılması için fcc ile εcc değeri hesaplanmaktadır. Bu durumda LP sargının sağladığı yanal basınç miktarı f1 değerinin hesabında εf değeri Denklem 15B.4 ile hesaplanan değer ile 0.01 'den küçük olanı alınır. Bu durumda f1 değerinin hesabında kullanılan εf aşağıdaki gibi hesaplanır.
LP ile sargılanmış bir kolonun eksenel yük dayanımı hesaplanırken beton basınç dayanımı için fcd yerine Denk.(15B.5) ile belirlenen fcc değeri kullanılır.
fcc ve εcc değerleri sargılı beton dayanımını ve sargılı beton basınç dayanımına karşı gelen birim kısalma ifade etmektedir. TBDY EK 5A.1 'de tanımlanan Beton için Gerilme-Şekildeğiştirme Bağıntıları 'nda Sargılı betonda beton basınç gerilmesi fc değeri aşağıdaki denklem kullanılarak hesaplanır. Lifli polimer tanımlanmış elemanlarda basınç gerilmesi fc değeri Denklem 15B.5 'te hesaplanan fcc değeri ile hesaplanır.
Kesitin moment-eğrilik denkleminde sargılı beton davranışı Lifli Polimer ile sargılanmış kesit dayanımı yukarıda hesaplanan fcc ve εcc ile hesaplanır.
Doğrusal hesap yöntemleri kullanılırken (doğrusal performans analizi) herhangi bir elemanda Denk.(15B.8) ile hesaplanan εcc değerinin 0.018 değerinden büyük olması durumunda sözkonusu kolonun sargılanmış olduğu, aksi halde sargılanmamış olduğu kabul edilir.
Tüm performans analizi yöntemlerinde (doğrusal ve doğrusal olmayan hesap yöntemleri ) LP ile sargılanmış kesitlerin moment-eğrilik ilişkisi elde edilirken, yüksek miktarda nokta sayısına göre çok daha hassas hesap yapılmaktadır.