Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Artımsal Mod Birleştirme Yöntemi 'nde modal yerdeğiştirmeler en büyük değerlerine bütün modlarda birlikte ulaşırlar. Her i 'inci itme adımı sonunda hesaplanan birikimli sprektrum ölçek katsayısının, (blue star) en büyük değeri olan birim değeri aşıp aşmadığı aşağıdaki denklem ile kontrol edilir. (blue star) ( i ) 'inci adımda bütün modlar için sabit artımsal spektrum ölçek katsayısını ifade etmektedir.

Her adım sonunda maksimum değer olan birim değeri aşıp aşmadığı kontrol edilen (blue star) değeri eğer en yüksek değeri aşmamış ise itme analizine bir sonraki adıma geçilerek devam edilir. Aşması durumunda ise varılan itme adımı son itme adımı olarak tanımlanan (p) üst indisi ile temsil edilir. (blue star) =1 olduğu gözönünde tutularak, son adıma ait artımsal spektrum ölçek katsayısı aşağıdaki denklem ile hesaplanır.

Ancak ( X ) ve ( Y ) deprem doğrultuları için Modal Sözde İvme Artımı, Modal Deplasman Artımı ve Birikimli Ölçek Katsayısı Belirlenmesi başlığında anlatılan n 'inci moddaki modal yerdeğiştirmelerinin, Δdyn(p) ve Δdxn(p) son itme adımında aşağıdaki şekilde yeniden tanımlanması gerekmektedir.

Herhangi bir modda CRn>1 olması durumunda deprem verisi olarak Sden(1) yerine CRnSden(1) olarak alınır. Yukarıdaki denklemde bu durum gösterilmiştir. Deprem verisinin CRnSden(1) şeklinde alınmasından ötürü Mod Birleştirme Yöntemi ile hesaplanan (blue star) ve (blue star) büyüklükleri CRnSden(1) kullanılarak hesaplanmalıdır. Bu durumda son adım için hesaplanan yerdeğiştirmey, plastik şekildeğiştirmey veya iç kuvvet değerleri ( X ) ve ( Y ) deprem yükleri için aşağıdaki bağıntıda gösterildiği gibi hesaplanmaktadır.

  • No labels