Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

TBDY Madde 5.4.1.1 'e göre bina taşıyıcı sistemi üç boyutlu olarak modellenmektedir. Herhangi bir taşıyıcı sistem elemanı (kolon,kiriş,perde,döşeme) girildiğinde analiz modeli otomatik olarak oluşturulur. Bir yapı elemanının üç boyutlu olarak modellenmesi, o elemanın tüm serbestlik derecelerini rijitlik matrisinde dikkate almak anlamına gelmektedir. Çubuk Sonlu Eleman Lokal Aksları ve Kabuk Elemanların Sonlu Eleman Lokal Aksları başlıklarında bir elemanın üç boyutlu serbestlik derecesi nasıl otomatik olarak tanımlanır detaylı biçimde açıklanmıştır.

...

TBDY Madde 5.4.1.4 'e göre Eksenel kuvvetlerin şekildeğiştirmiş taşıyıcı sistemde meydana getirdiği ikinci mertebe etkileri gözönüne alınmaktadır ve bu analiz otomatik olarak yapılmaktadır. Başlangıç Adımı ve Birbirine Dik Deprem Doğrultuları (5.2.2) başlığında ikinci mertebe etkilerinin nasıl dikkate alındığı detaylı bir biçimde açıklanmıştır. TBDY Madde 5.2.2.2 'ye göre eğer yapıya Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım (ŞGDT) yaklaşımı uygulanıyor ise, doğrusal olmayan hesap yöntemleri ile yapılacak deprem hesabın (herhangi bir itme analizi veya zaman tanım alanında doğrusal olmayan analiz) 'dan önce statik düşey yüklerin taşıyıcı sisteme artımsal olarak uygulandığı doğrusal olmayan statik hesap yapılacaktır. Bu analiz geometri bakımından doğrusal olmayan bir analizdir ve eksenel kuvvetlerin şekildeğiştirmiş taşıyıcı sistemde oluşturduğu ikinci mertebe etkileri p-δ ve p-Δ dikkate alınır. İkinci mertebe etkileri p-δ ve p-Δ 'nden ötürü taşıyıcı sistemde ek iç kuvvetler oluşmaktadır.

...

Aşağıdaki resimde yeni yapılacak bir binanın bir elemanı için Beklenen (ortalama) dayanımları kullanılarak oluşturulmuş bir moment-eğilik bağıntısı ve idealleştirilmiş grafiği bulunmaktadır. Beton ve donatı malzemesi seçildikten sonra donatıların konumlarına göre moment-eğrilik analizi otomatik olarak yapılır ve plastik mafsallar otomatik oluşturulur.

...